Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl az ezerötszázadik bejelentésen

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. július 17. 12:27

A 28. héten, azaz július 9−15. között 58 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 24 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Fülöpné Várkonyi Melinda főhadnagy, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2012-ben eddig összesen 1544 bejelentést kaptak.

Július 9-én Balatonkenesére hívták a tűzszerészeket a Kikötő utcai strandhoz, ahol egy darab német kézigránátot találtak. Szabó Tamás főtörzsőrmester a robbanószerkezetet a központi gyűjtőbe szállította. Ugyanezen a napon Fonyódról és Balatonlelléről is érkezett még bejelentés a tűzszerészekhez, de ezekben az esetekben szerencsére nem volt szó robbanótestekről.

Július 10-én Zebegényben, a csónakkikötőnél került elő egy darab 81 milliméteres német aknagránát, amelyet Gelencsér Imre főtörzsőrmester megsemmisített.

Július 10-én Biatorbágyon, csatornázási munkálatok közben fordult ki a földből egy darab 10,5 milliméteres német repeszromboló gránát. Ezt Komjáti Krisztián főtörzsőrmester semmisítette meg.

Július 11-én Kiscsehi és Budafa között éppen a Vispeh patak medrét szélesítették, amikor több robbanószerkezetet is találtak. Előkerült egy darab 8,8 centiméteres légvédelmi repeszgránát, egy darab 50 milliméteres aknagránát, hat darab 3,7 centiméteres német repeszgránát, illetve több 3,7 centiméteres és 20 milliméteres hüvely is. Ezeket Hadházi Sándor zászlós a központi gyűjtőbe szállította. Emellett az érintett terület D-kategóriássá minősítését javasolták, mert alighanem több veszélyes robbanótest rejlik még itt a földben, vagyis itt minden bizonnyal mentesítési munkálatokat kell majd végezni a jövőben.