Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszünet: vége Izrael gázai offenzívájának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. január 18. 6:56

Egyoldalú gázai övezeti tűzszünetet hirdetett ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szombat este az izraeli biztonsági kabinet ülése után. A zsidó állam helyi idő szerint vasárnap hajnali két órakor leállította a Hamász által uralt Gázai övezet ellen december 27-én indított offenzívát.

Az izraeli biztonsági kabinet szombat esti ülésén határozott arról, hogy a hadsereg egyoldalúan tűzszünetet hirdet a három hete tartó gázai offenzívában. Az izraeli csapatokat azonban egy ideig még nem vonják ki az övezetből, Ehud Olmert kormányfő pedig nem zárta ki az offenzíva folytatásának lehetőségét, mondván: ha Izraelt “ellenségei" megtámadják, a zsidó állam felhatalmazva érzi magát arra, hogy válaszcsapást mérjen rájuk.

Az izraeli kormányfő azzal indokolta az egyoldalú tűzszünetet, hogy a december 27-én megindított offenzíva elérte minden célját, sőt szavai szerint valamivel még többet is. Hangsúlyozta, hogy komoly csapást mértek a Hamászra, jelentősen csökkent az iszlamista szervezet lehetősége arra, hogy rakétatámadásokat mérjen Izraelre.

Azokat a helyeket, ahonnan a palesztin rakéták többségét kilőtték, most az izraeli katonák ellenőrzik. Ezenkívül a Hamász fegyverutánpótlását biztosító több tucat csempészalagutat bombáztak le. “Az offenzíva megerősítette Izrael (katonai) elrettentő erejét" – fűzte hozzá.

Olmert a csapatkivonás lehetséges időpontjával kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy ha a Hamász teljesen beszünteti támadásait, Izrael majd eldönti, hogy milyen, neki megfelelő időpontban vonja vissza katonáit.

Az izraeli kormányfő azzal vádolta a Hamászt, hogy terrorcselekményeivel “túszul ejtette" a Gázai övezet polgári lakosságát, s nem törődött annak szenvedéseivel. Egyben azt hangoztatta, hogy Izrael sokkal többet tett a polgári áldozatok elkerülése érdekében, mint a világ bármely más országa.

Az offenzíva huszonkét napja alatt legalább 1200 palesztin vesztette életét és több mint 5300 sebesült meg a sűrűn lakott övezetben vívott harcokban. A hadműveletekben tíz izraeli katona halt meg, a palesztin rakétacsapások három izraeli civil életét követelték.

A Hamász a tűzszünet bejelentésére reagálva megismételte, amit a nap folyamán már tudatott: mindaddig folytatja a harcot, amíg az izraeli csapatok nem vonulnak ki teljesen a Gázai övezetből.

Mahmúd Abbász palesztin elnök – a Hamász ellenlábasa – szóvivője útján közölte: Izraelnek a tűzszünetre vonatkozó egyoldalú döntését hivatalos békemegállapodásnak, a Gázai övezet elleni izraeli zárlat felszámolásának és az izraeli csapatok teljes kivonásának kell követnie.

Az egyoldalú izraeli tűzszünetet össze kellene kapcsolni az izraeli csapatok kivonásáról szóló ütemtervvel – jelentette ki az ENSZ-főtitkár szombaton. “Az egyoldalú (tűzszüneti) nyilatkozatot az izraeli csapatkivonás menetrendjének kellene kísérnie" – mondta Ban Ki Mun a libanoni fővárosban. Az ENSZ-főtitkár megerősítette, hogy részt vesz a sarm-es-sejki csúcstalálkozón, amelyet Hoszni Mubarak egyiptomi elnök szervezett a gázai helyzet áttekintésére.

A Gázai övezet elleni izraeli offenzíva leállítását követelő tömegtüntetések voltak szombaton Európa számos nagyvárosában, köztük Londonban, Berlinben, Párizsban, Rómában és Athénban. Londonban több ezer ember gyűlt össze a Trafalgar téren. A szónokok felszólították a brit kormányt, hogy hívja vissza nagykövetét Izraelből. Mintegy 200 tüntető, köztük sok gyerek, játék babát tartott a karjaiban, hogy a háborús területen élő gyerekek szenvedéseire emlékeztessen. Birminghamben a több mint ötezres tömegben “Szabadságot Palesztinának", “Állítsátok meg a népirtást" és “Szüntessétek meg a blokádot" feliratú táblákat lehetett látni. A tiltakozók – akárcsak a korábbi megmozdulásokon – izraeli zászlókat is égettek.

CímkékENSZrakéta