Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Udvariassági látogatáson fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Lettország külügyminiszterét

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. november 8. 13:12

Magyarország és Lettország diplomáciai együttműködés 100. évfordulójának alkalmából Benkő Tibor honvédelmi miniszter látta vendégül Edgars Rinkēvičs lett külügyminisztert Budapesten, november 8-án, hétfőn. A találkozón napjaink biztonsági kihívásai mellett a két ország közti szövetségi együttműködés aktuális kérdéseiről is egyeztettek a tárcavezetők.

LALA5838

A találkozón Benkő Tibor kiemelte, Magyarország szolidáris Lettországgal a belorusz kormány által generált migrációs válság kapcsán. A találkozón elhangzott, a menekültválság kezelése érdekében uniós szinten szükséges egy közös álláspont kialakítása, mivel a nemzetállamok szuverenitása megkívánja, hogy dönthessenek arról, kikkel kívánnak együtt élni. A tömeges, illegális bevándorlással kapcsolatos magyar álláspont változatlan: a válságokat a keletkezés helyén kell kezelni, nem pedig Európába exportálni. Az afganisztáni helyzet miatt Magyarország újabb migrációs hullámokra számít, ezért arról döntöttünk, hogy a Magyar Honvédség állománya ismét támogatja a rendőrség határrendészeti feladatait - tette hozzá Benkő Tibor.

LALA5841

A honvédelmi tárca vezetője elmondta, a kiszámíthatatlan biztonsági környezet egyértelműen felértékeli a NATO szerepét. Magyarország különösen fontosnak tartja, hogy aktívan hozzájáruljon a transzatlanti térség, és benne Európa biztonságának erősítéséhez. Szűk évtized alatt csaknem megháromszoroztuk, 2024-ig pedig terveink szerint elérjük, hogy a GDP 2 százalékát tegyék ki a védelmi kiadások. Elindítottuk a Magyar Honvédség átfogó modernizációs programját, melynek eredményeként a térség meghatározó haderejévé tudjuk tenni a Magyar Honvédséget. Magyarország kiemelten fontosnak tartja a Nyugat-Balkán stabilitását, ezért jelentős erőkkel veszünk részt a KFOR műveletben, melynek parancsnoki pozícióját október 15-től magyar tábornok tölti be.

Mindezek mellett a miniszter azt is kiemelte, hogy Európának is több szerepet kell vállalnia a saját biztonságában, ezért támogatjuk az erős nemzeti képességekre épülő, szorosabb európai együttműködési formákat is. Ennek keretében Magyarország erősíti az európai védelmi együttműködésben vállalt szerepét.

LALA5863

Az Euro-Atlanti térséget érintő fenyegetések és kihívások megsokszorozódtak, és egyre komolyabb kockázatot jelentenek a Szövetség számára, ezért 2022 szeptemberétől immár harmadik alkalommal veszünk részt a NATO balti légtérrendészeti missziójában (BAP). A honvédelmi miniszter hozzátette, Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a V4 és a balti együttműködési formáknak, ennek érdekében Magyarország - még az idén - csatlakozik a Stratégiai Kommunikációs Kiválósági Központhoz. 2023 első felében a készenléti szolgálatra tervezett EU harccsoporton belüli együttműködések is megvalósulhatnak.