Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Üdvözlik az amerikai rakétapajzs-döntést

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 18. 8:23

Hadihajókra telepítendő elfogó rakéták, Aegis elhárító rendszerek fogják védeni az Egyesült Államok európai szövetségeseit és az ott állomásozó amerikai erőket – mondta Robert Gates Washingtonban. Csehország helyett a Kaukázusban létesítene radarállomást a Pentagon.

Az amerikai védelmi miniszter azután tartott sajtótájékoztatót, hogy Barack Obama elnök bejelentette: kormánya lemond a közép-európai rakétapajzs tervéről, s helyette egy új rakétavédelmi megközelítést fog alkalmazni.

Obama azt mondta, az új amerikai rakétavédelmi rendszer – a módosítás tervét védelmi minisztere és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának közös javaslatára fogadta el – a korábban tervezettnél hatékonyabban és olcsóbban lesz képes kezelni az iráni fenyegetést. Leszögezte, hogy kipróbált és hatékony technikákról, részben hajókra, részben szárazföldi pontokra telepítendő rakétaelhárító fegyverekről van szó.

Gates a sajtótájékoztatón kifejtette: a módosított rakétavédelmi terv szerint a szárazföldi egységek telepítése a fejlesztés második fázisában, 2015-től lesz esedékes.

Úgy tájékoztatott, hogy az Egyesült Államoknak most lehetősége van arra, hogy Észak- és Dél-Európában új érzékelőket és elfogó rakétákat telepítsen, amelyek a közeljövőben védelmet nyújthatnak az Irán és más országok felől érkező fenyegetésekkel szemben.

A Pentagon vezetője – aki a Bush-kormányban is védelmi miniszter volt – az iráni fenyegetés amerikai átértékelésével indokolta a közép-európai rakétapajzs feladásáról hozott döntést.

Obama nyilatkozatát megerősítve kifejtette: amerikai hírszerzési értékelés szerint jelenleg nagyobb veszélyt jelentenek Irán közép- és kis, mint nagy hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakétái. Az amerikai felderítés szerint Irán a korábban gondoltnál gyorsabban fejleszti a kis- és közép hatótávolságú rakétáit.

Az amerikai védelmi miniszter nem zárta ki, hogy az új rakétavédelmi program keretének második szakaszában, 2015-től esetleg szárazföldi rakétákat telepítenek Kelet-Európába.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök csütörtökön reményét fejezte ki, hogy

országának is jut szerep egy átalakított biztonsági rendszerben.

Szavaival Barack Obama amerikai elnöknek arra a döntésére reagált, miszerint Washington lemond az amerikai rakétapajzs egyes elemeinek közép-európai telepítéséről.

“Van esély arra, hogy Európa biztonságát Lengyelországra külön figyelmet fordítva erősítsék meg" – fogalmazott Tusk Varsóban.

Külügyminisztere, Radek Sikorski később azt mondta, az Egyesült Államok biztosította Lengyelországot arról, hogy ajánlatot tesznek neki a tervezett új rakétavédelmi rendszer valamely elemének befogadására.

Sikorski hozzátette: Washington folytatja a Patriot rakéták Lengyelországba telepítését célzó terv megvalósítását, amit Varsó eredetileg ellenszolgáltatásként harcolt ki azért, hogy a Pentagon lengyel területen helyezhet el tíz elhárító rakétát az iráni rakétafenyegetésre hivatkozva.

Csehország helyett a Kaukázusban létesítene radarállomást a Pentagon a tervezett új amerikai rakétavédelmi rendszer keretében – közölte csütörtökön James Cartwright, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökhelyettese.

Cartwright részt vett azon a sajtótájékoztatón, amelyet Robert Gates védelmi miniszter tartott, hogy elmagyarázza Barack Obama elnök döntését, miszerint kormánya lemond az amerikai rakétapajzs egyes elemeinek lengyelországi és csehországi telepítéséről.

A tábornok szavai szerint az új rendszerben ugyanúgy szükség lesz egy korai előrejelzést biztosító, centiméteres hullámsávban működő radar elhelyezésére. “És ez, minden bizonnyal, a Kaukázusban fog megvalósulni" – fűzte hozzá, de nem tett említést arról, hogy pontosan hol.

A korábban az amerikai Stratégiai Parancsnokságot vezető Cartwright szavait az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség idézte.

Az ilyen érzékenységű radarállomások az ITAR-TASZSZ szerint képesek arra, hogy mintegy 4700 kilométeres távolságból észleljék és kövessék egy baseball-labda méretű tárgy mozgását. A Pentagon az Egyesült Államok területén kívül is telepített már ilyen berendezést, egyet-egyet Japán, illetve Izrael területén.

Dmitrij Medvegyev orosz államfő csütörtökön üdvözölte és felelősségteljesnek nevezte amerikai kollégájának döntését, miszerint az Egyesült Államok lemond a közép-európai rakétapajzs tervéről, s helyette új rakétavédelmi megközelítést fog alkalmazni.

Az orosz közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában Medvegyev emlékeztetett arra, hogy idei londoni, majd moszkvai találkozójukon megvitatta Barack Obamával a rakétavédelmi rendszerekkel kapcsolatos problémakört. Megállapodtak abban, hogy a két ország igyekszik együttműködni a kockázatok feltérképezésében. Az amerikai elnök döntése azt mutatja, hogy alakulnak az együttműködéshez szükséges jó feltételek – mondta Medvegyev.

Üdvözölte csütörtökön Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, hogy Washington lemondott a Lengyelországba, illetve a Cseh Köztársaságba korábban tervezett rakétavédelmi rendszer kiépítéséről.

Rasmussen pozitív lépésnek minősítette az amerikai döntést, miután délelőtt tájékoztatást kapott az amerikai féltől az eredeti rakétavédelmi elgondolások washingtoni megváltozásáról.

Angela Merkel német kancellár szintén üdvözölte a döntést, és azt reményteljes jelzésnek nevezte. A rakétatelepítési tervet ellenző Oroszországgal most át lehet hidalni az ezzel kapcsolatos nézeteltéréseket, ha egységes stratégia formálódik az iráni fenyegetés elleni közös harc jegyében – vélekedett a kancellár Brüsszelben, az EU-csúcstalálkozó előtt adott sajtónyilatkozatában.

Az előző, republikánus amerikai elnök, George Bush kormányzata alatt kidolgozott terv azt célozta, hogy védelmet nyújtsanak Európának az esetleges iráni rakétafenyegetés ellen. A radarrendszert cseh területen, magukat az elfogó rakétákat Lengyelországban kívánták telepíteni.

Barack Obama demokrata párti amerikai elnöknek a közös védelemmel kapcsolatos új elképzeléseiről azt mondta Rasmussen, hogy az jobban számol valamennyi NATO-ország bevonásával a közös védelmi erőfeszítésekbe.

A brüsszeli NATO-nagykövetek csütörtökön magas rangú amerikai külügyi és katonai tisztségviselőktől kaptak tájékoztatást az amerikai rakétavédelmi elképzelésekről, amelyek új technikai megoldásokkal számolnak, és az atlanti szövetség valamennyi tagállamának lehetőséget adnak a programba történő bekapcsolódásra – közölték a NATO-ban.

Egy nevének mellőzését kérő NATO-forrás azt mondta az MTI-nek, hogy a találkozón pozitívan fogadták az amerikai terveket, és többen méltatták az Oroszországgal ebben a kérdésben eddig mutatkozó feszültségek feloldásának amerikai szándékát. A cseh és a lengyel NATO-nagykövet “tudomásul vette" az amerikai tájékoztatást – fogalmazott a NATO-forrás.