Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Csak a haza védelmének ügye nem változik

Szöveg: Szöveg és kép: Pogrányi Zoltán |  2009. szeptember 18. 7:50

A világ változik. Ahogy az egyes emberek, ugyanúgy hazánk, Magyarország is egy folyamatosan változó és alakuló környezethez igazodik, tartja be annak szabályait, próbálja érvényesíteni érdekeit. Egy dolog van, ami soha sem változik: a haza védelmének ügye.

Bár e nemes feladat ellátására Magyar Honvédség hivatott, mégis – természetesen – rengeteg embert érdekel a kérdés.
Épp ez az érdeklődés sarkallta a 6. Civil Napok rendezvénysorozat házigazdáit egy biztonságpolitikai előadás megszervezésére.
A rendezvény szeptember 17-én, a tatai Helyőrségi Klubban Dr. Radványi Lajos, egyetemi docens, a TIT Hadtudományi és Biztonságpolitikai Közhasznú Egyesület katonaszociológusának előadásával kezdődött.

1595891433
Az időszerű biztonságpolitikai kérdéseken kívül a szociológus beszámolt a NATO csatlakozás és az önkéntes haderőre történt áttérés kapcsán lefolytatott közvélemény-kutatások eredményeiről is.
Ám egy ilyen előadás – főleg Tatán, a nagy múltú katonavárosban – nem nélkülözhette egy aktívan szolgáló, a jelenkori helyzetet számos szemszögből ismerő katona jelenlétét sem.

Ennek megfelelően nagy érdeklődés fogadta a második előadóként meghívott Huszti András dandártábornok, a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokának előadását is. A tatai lövészek parancsnoka egyedülálló, interaktív előadás keretében mutatta be a lövészdandár munkáját, a katonákra háruló számos feladatot.
Huszti tábornok kitért az alakulatot érintő külföldi missziókra való felkészítésre és az azokban történő részvételre is, hiszen Magyar Honvédség szinten is ez az egyetlen alakulat, ahol párhuzamosan négy kontingens készül fel a műveleti területen való feladatellátásra.

Az Afganisztánba készülő OMLT és PRT valamint a balkáni EUFOR és KFOR békefenntartói missziókra való kiképzés és felkészítés nem mindennapi kihívás a dandár állományának, de a tatai katonák számos alkalommal bizonyították már rátermettségüket – mondta el a parancsnok. A feladataink megtiszteltetésként érnek, és nagyságuk egyben minősítik is az alakulatot, mert az elöljáró parancsnokaink tudják, hogy katonáink felkészültsége, teherbírása és feladatvégrehajtásának minősége mindig a legjobbak közé tartozott – tette hozzá.

Az előadások végeztével az érdeklődők sok új ismerettel gazdagodva térhettek haza, és tovább mélyült az a jó kapcsolat, amely a tatai civilek és a 25. Klapka György Lövészdandár katonái közötti viszonyt eddig is jellemezte.