Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ugandában csap le legközelebb az al-Kaida?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. január 10. 9:02

“Térségbeli szélsőséges elemek” támadásokat terveznek az Air Uganda légitársaságnak az ugandai főváros és Szudán déli része között közlekedő repülőgépei ellen – közölte pénteken késő este az Egyesült Államok kartúmi nagykövetsége. Szudán szerint alaptalan az amerikai figyelmeztetés.

Az amerikai külképviselet pontosabban nem határozta meg, hogy kik a lehetséges támadók, de már többször figyelmeztetett arra, hogy terroristacsoportok tevékenykednek Szudánban.

A nagykövetség honlapjára feltett közlemény szerint a veszély a Kampala és Dzsuba közötti járatokra vonatkozik. Dzsuba a félautonóm dél-szudáni országrész fővárosa. A támadások a gépek fedélzetén, menet közben várhatók – tették hozzá.

Szudánban élt a kilencvenes években Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője, amíg ki nem toloncolták onnét. Az ország 1993 óta rajta van azon a listán, amelyet az Egyesült Államok a terrorizmust támogató országokról vezet. Mindazonáltal Washington elismerte, hogy Kartúm az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek óta készségesen megosztja vele a szélsőséges szervezetekről szerzett információit.

A szudáni kormány tagadja, hogy az al-Kaida aktív lenne a országban. A kartúmi külügyminisztérium szóvivője szombati közlése szerint “ez a fenyegetés nem komoly, ezeket az állításokat semmi sem támasztja alá". Moávija Oszmán Hálid megjegyezte azt is, hogy az amerikai fél nem tájékoztatta a szudánit, “csak a nagykövetség internetes oldaláról szereztünk tudomást" az ügyről, amellyel kapcsolatban – mint kifogásolta – “nem kérték az együttműködésünket, pedig ezt meg kellett volna tenniük, még mielőtt az információt szétszórják a médiában".

Címkékterrorizmus