Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új amerikai mesterlövész puska készülőben

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 28. 10:42

Az Egyesült Államok tengerészgyalogsága egy olyan, új mesterlövész puskát kívánt kifejleszteni, amelynek segítségével több, mint 1500 m távolságból képesek megsemmisíteni a célt. Az új fegyver az SR21 (Sniper Rifle-21st Century) elnevezést kapja, amely már elnevezésében egyértelműen utal a XXI. század fegyverére.

Az új mesterlövész puska fejlesztéséről szóló tendert 2010 márciusában írta ki az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnoksága (SOC). A SOC ezidáig nem hozta nyilvánosságra sem az új fegyverrel kapcsolatos követelményeit, sem a tenderen résztvevők névsorát. A tengerészgyalogság mindenekelőtt tanulmányozni kívánja a SOC által kiírt tender követelményrendszerét, majd ennek ismeretében dönt az új fegyver létrehozásának lehetőségéről és a fejlesztésbe bevonható partnerekről.

Nem hivatalos információk szerint a SOC a tender követelményei között fogalmazta meg többek között, hogy az új fegyver minimum 1500 m távolságig effektív legyen, a teljes tömege ne haladja meg a 8,2 kg-ot, hossza pedig a 132 cm-t. Ennek tükrében a mesterlövész puska egyetlen különálló része sem lehet hosszabb 101 cm-nél. Ezen kívül a SOC követelménye szerint a fegyvert fel kell, hogy szereljék az úgynevezett „Picatinny sín"-nel (a NATO által szabványosított optikai és elektronikus irányzékainak és szabványosított kiegészítőinek felerősítésére szolgáló sín), öt lövedék befogadására alkalmas tárral, valamint a fegyver teljes összeszerelése nem tarthat tovább két percnél.

 

A SOC napjainkban három mesterlövész puskát alkalmaz – M40, M24 és MK13, amelyek mindegyike a Remington 700 alapjain került kifejlesztésre. Ezen mesterlövész puskák hatótávolsága mintegy 800 m, ugyanakkor ismert olyan eset, amikor a célt több mint ezer méteres távolságból semmisítették meg.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, jelenleg az Egyesült Államok hadseregének szinte valamennyi haderőneme modernizálja lőfegyvereit, elsősorban a mesterlövész fegyvereket. Többek között jelenleg zajlik a USA szárazföldi hadereje által kiírt tender, egy új mesterlövész puska fejlesztéséről az M24 típus alapjain, amelynek várhatóan 2010 nyarán hirdetik ki a győztesét.

CímkéklövészNATO