Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új biztonsági intézkedések az amerikai katonák védelmére

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 30. 13:26

Megerősített biztonsági intézkedéseket vezettek be az afganisztáni amerikai erőknél az olyan esetek megelőzésére, amikor az afgán fegyveres erők valamely tagja amerikai katonák életére tör.

Az idén már 16 ilyen eset volt, és a harci cselekményben meghalt amerikaiaknak csaknem ötöde vesztette így életét 2012-ben.

Az intézkedések között szerepel például, hogy egyes afgán minisztériumokban az amerikaiak mostantól viselhetnek fegyvert. Utasítást kaptak arra: irodájukban szemben üljenek az ajtóval, hogy lássák a belépő embert – közölte egy meg nevezett, magas rangú katonai tisztségviselő.

Egy afgán katona február 25-én lőtt agyon két amerikait irodájukban, az egyik legszigorúbban őrzött afgán minisztériumban, a belügyiben.

John Allen tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) amerikai főparancsnoka heti sajtóértekezletén ugyan nem részletezte az új biztonsági intézkedések tartalmát, de annyit elismert, hogy történtek változtatások. Hangoztatta, hogy szükséges lépéseket tettek az amerikai katonák védelmére azokon a kisebb támaszpontokon, ahol még jelen vannak.

John Kirby ezredes, Allen szóvivője közölte, utasították a parancsnokokat, hogy megfelelő lépéseket tegyenek a csapatok védelmére. Megfontolt lépésekről van szó, amelyeket az afgán partnerek számára is józannak tekinthetőek – tette hozzá.

Allen azt mondta, hogy az afgánok is tettek lépéseket a biztonság fokozására. Az egységeikhez felderítőtiszteket vezényeltek, akiknek feladatuk lesz kiszűrni az esetleges felkelőket vagy szélsőségeseket.