Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Egy tiszt mindig tiszt”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. március 30. 12:37

Sándor Tamás ezredes, az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka tartott előadást az MH Ludovika Zászlóalj hallgatóinak március 29-én, csütörtök délután a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az ezredes részletesen, példákkal illusztrálva beszélt a fiataloknak a parancsnoki hivatás mibenlétéről.

„Akárcsak más területeken, ezen az egyetemen is mindenki magának tanul, és kizárólag önökön múlik, miként használják fel a megszerzett tudást" – mondta a honvédtiszt-jelölteknek az ezredes. „Mindenkinek ott kell bizonyítania, ahová kerül. Bárki bármit mond, higgyék el: amit itt megtanultak az elmúlt évek során, az úgy működik a gyakorlatban is – önökön hát a sor, hogy működtessék. A szakma alapjait megtanulták. Lehet, hogy néha régi könyveket forgattak, de higgyék el: ez a tudás adaptálható" – fogalmazott.

A parancsnoki tevékenységet illetően elmondta: a fiatal hadnagyoknak a szakmaiság mellett az első perctől kezdve meg kell követelniük beosztottaiktól a rendet, a fegyelmet, az alakiságot. „Egy tiszt mindig, minden körülmények között tiszt" – szögezte le Sándor Tamás: amikor valaki felölti a mundért, azzal többet vállal, mint mások. „Mindez profizmust követel meg a katonától úgy a szakmai, mint a magánéleti vonalon."

A Bercsényi-zászlóalj parancsnoka hangsúlyozta a missziós tapasztalatok fontosságát, a döntésekhez szükséges bátorság meglétének jelentőségét, illetve a folyamatos önképzés igényét is.

1595933444
 
1595933444
 

 Fotó: Füzes Judith