Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új Chinook helikopterekkel erősít Ausztrália

Szöveg: JETfly |  2010. február 26. 12:00

Az ausztrál védelmi miniszter bejelentette, hogy a kormány megegyezett a hét darab CH-47F Chinook helikopter – közel 755 millió dolláros – beszerzésének részleteiről. Az új forgószárnyasokkal az ausztrál védelmi erők meglévő 6 darab CH-47D típusát kívánják leváltani, melyeket még 1995-ben állítottak szolgálatba.

A miniszter bejelentésében arra is kitért, hogy a modern CH-47F változatú tandemrotoros Chinookok akár 2040-ig is üzemben maradhatnak Ausztráliában, kulcsfontosságú szerepet betöltve ezáltal a helikopteres szállítási kapacitásában. A csapatok szállítása mellett egyéb feladatkörökben is bevethető, frontvonali alkalmazásán túl – többek között – a katasztrófa sújtotta területeken is hatékony szolgálatot tehet.

A korábbi változathoz képest a CH-47F jóval korszerűbb, a megerősített sárkányszerkezeten kívül számos modern berendezés és digitális rendszerek segítik a biztonságosabb repülést.

Az érkező új Chinook helikoptereket felszerelik néhány, speciálisan az ausztrál védelmi erők számára kifejlesztett felszereléssel is. Az első két CH-47F-et várhatóan 2014-ben állítják hadrendbe, míg 2017-re mind a hét darab megkezdheti szolgálatát Townsville-ben.

1595897717