Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Oroszország a Mistral polgári verzióját kapja

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 26. 11:13

Franciaország ígéretet tett Litvániának arra vonatkozóan, hogy a francia Mistral helikopter-hordozót – amelynek megvásárlásáról Moszkva és Párizs tárgyalásokat folytat – fegyverzet nélkül fogja eladni Oroszországnak. A tranzakció feltételéről Pierre Lellouche, az európai ügyekért felelős francia államtitkár nyilatkozott baltikumi útja során.

A francia diplomata Vilniusban találkozott Dalia Grybauskaitė elnök asszonnyal, akinek elmondta, hogy a megbeszélések a „polgári változatról szólnak, mindenféle fegyverzet nélkül". Mindezek mellett a francia fél kiemelte azt a tényt, hogy mindezidáig nem kapott Moszkvától hivatalos felkérést a Mistral-osztályú hajó megépítésére.

A tény, hogy Franciaország jóváhagyta a Mistral eladását Oroszország számára, február elején vált nyilvánossá. Ezt a lépést azonban mind a Szovjetunió széthullása után létrejött államok, mind pedig egyes NATO tagállamok erősen kritizálták.

Pierre Lellouche hangsúlyozta, hogy Franciaország le kívánja zárni hidegháború korszakát, és az országok közötti kölcsönös együttműködésre törekszik.

Amennyiben a tranzakció végül sikeres lesz, Franciaország lesz az első NATO tagállam, amely hadiipari komplexumot (technológiát) ad át Moszkva számára. Februárban a NATO kijelentette, hogy nem látja akadályát francia haditechnikai eszköz eladásának Oroszország számára.