Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új-Delhiben az első hibrid AWACS

Szöveg: JETfly |  2009. január 17. 6:03

Megérkezett Új-Delhibe az első, orosz Il-76-os platformra szerelt izraeli Elbit EL/M-2075 rádiólokátorral felszerelt indiai AWACS repülőgép.

Az új gépek állandó állomáshelye az Agra melletti repülőtér lesz, a mostani csupán egy technikai leszállás volt, bár így is több mint egy éves csúszás után került rá sor, mivel az eredeti időpontot még 2007. decemberére tervezték. Az új légtérellenőrző gép az orosz Il-76-oson alapul, csakúgy mint a szintén orosz A-50-es típus, de a hajtóművek már a modernebb kivitelű Perm PSz-90A-76-osok, nagyobb tolóerővel és gazdaságosabb üzemi jellemzőkkel. A műszerfal fő kijelzői belga eredetű folyadékkristályos berendezések, a zavarórendszer szintén az izraeli Elbit produktuma, míg a gépen számos hazai illetve francia gyártású rendszer is található.

Ezzel az új repülőgéppel az indiai légierőben egy több mint 400 km-es felderítési távolsággal rendelkező, 360 fokos látószögű, légi illetve földi célpontok felderítésére egyaránt alkalmas típus rendszeresítése veszi kezdetét. Erre pedig szükség is van, mivel a korszerű orosz Szu-30MKI gépek képességeinek hatékonyabb kihasználásához elengedhetetlen egy, a nyugati rendszerekével azonos képességű felderítő és irányító kapacitás megléte.