Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új fejezet nyílik a katonák művelődésében

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. október 26. 10:03

A Honvédelmi Minisztérium és a Déryné Program közötti együttműködési megállapodás eredményeként a modern kor kihívásainak megfelelően bővül a katonák szabadidős lehetőségeinek tárháza; ezentúl nívós kulturális programok segítik az állomány feltöltődését és pszichológiai-mentális közérzetének javítását.

13_HSZ1276-Enhanced-NR

„175 éves a Magyar Honvédség. 175 éve, 1848-ban a hazaszeretet és a szabadságvágy hozta létre a magyar haderőt, ami a mai napig szavatolja Magyarország békéjét és biztonságát. A Magyar Honvédség legnagyobb értéke a Honvéd – a magyar katona, ezért is foglalkozunk kiemelten katonáink oktatásával, képzésével. Mindemellett a Honvédelmi Minisztériumnak fontos szerepe van a Magyar Honvédség kulturális és közművelődési keretrendszerének kialakításában, valamint a minőségi kulturális lehetőségek bővítésében” – hangsúlyozta dr. Czermann János, a HM stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az október 25-ei sajtótájékoztatón. A helyettes államtitkár kifejtette, hogy milyen nagy jelentőségű a XXI. században, hogy a szükséges fizikai és szakmai felkészítés mellett más típusú szabadidős tevékenységek is biztosítsák az állomány motiváltságát és jóllétét.

„A Honvédelmi Minisztérium és a Déryné Program közti együttműködéssel egy új fejezetet nyithatunk a szervezeti műsorszolgáltatásunk történetében, amely nemcsak a minőségi kultúra közvetítését teszi lehetővé, de a Honvéd Kadét Program iskoláiban is kivételes kulturális lehetőségeket kínál” – hangzott el.

08_DSF2130 17.43.19

Már idén útjára indul a Színház Mindenkinek alprogram, ami az ország különböző pontjain működő katonai szervezetek állományának és családjuknak a lakóhelyükön biztosít minőségi színházi élményt.

A hazafias, honvédelmi nevelés, a hazaszeret, a haza védelmének fontossága és tudatosítása jegyében több civil kezdeményezésű rendezvény várja majd a Honvéd Kadét Programban tanuló diákokat. A Déryné KULTUP részeként jövőre lehetőség nyílik több iskolában egésznapos, hadtörténeti évfordulók köré szervezett tematikus tanítási nap és kulturális fesztivál biztosítására.

Kis Domonkos Márk, a Déryné Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szintén a középiskolások nevelésének fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a fiatalság nyelvén, azok kedvenc nemzedéki kulturális élményein keresztül igyekeznek nyitni a magasabb kultúra felé. A koncepciót Bánki Beni dalszövegíró, a KULTUP arca demonstrálta ötletes slam előadásában; a társulat két tagja, Szemerédi Bernadett és Pásztor Márk pedig dallal mutatkozott be a rendhagyó minisztériumi sajtótájékoztatón.