Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új felszerelést kap a svájci gárda

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 11. 20:59

Ötszáz év után először kap új felszerelést – méghozzá Ausztriából – a mindenkori pápa vatikáni testőrsége, a svájci gárda. A felszerelés Felső-Ausztriából, a mollni Schmidberger család kovácsműhelyéből érkezik a Vatikánba – közölte a linzi egyházmegye május 10-én, csütörtökön.

A mollni műhely már a XIV. századtól működik, történelmi fegyverekre és vértekre specializálódott. Az ott készült darabok nemzetközi opera- és színházakba, múzeumokba, gyűjtőkhöz, történelmi egyesületekhez kerülnek, valamint gyakran használják őket a középkor világát felidéző történelmi játékokon.

A hagyományok szerint 110 fős svájci gárda mintegy fél évezrede alkotja a mindenkori pápa vatikáni testőrségét. A gárda kötelékébe tartozó fegyveresek őrzik a Vatikán bejáratait, udvari szolgálatot látnak el és őrszemként teljesítenek szolgálatot, elkísérik az egyházfőt külföldi útjaira.

Felvételt feddhetetlen és büntetlen svájci férfiak nyerhetnek az őrségbe. Gyakorló katolikusnak kell lenniük, legkevesebb kétéves katonai szolgálattal a hátuk mögött. A fizikai követelmények között legalább 174 centiméteres testmagasság szerepel. Amikor felveszik őket, még nem lehetnek 30 évesek és egyedülállónak kell lenniük. A tisztek és a már régóta szolgáló gárdisták már házasodhatnak.

Címkékmúzeum