Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új hozzáállást ígér Joe Biden

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 8. 6:00

Mahmúd Abbász palesztin elnök küldöttséget meneszt Gázába megbékélési tárgyalások folytatására a rivális Hamász iszlamista szervezettel, Törökország pedig kész aktívan segíteni e törekvések sikerre vitelét. Joe Biden amerikai alelnök Sarm-es-Sejkben azt mondta, hogy a helyzetre az Egyesült Államok új megoldási eszközöket igyekszik felkutatni.

Az alelnök egy héttel azután tárgyalt a Vörös-tenger partján lévő üdülőhelyen Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel, hogy izraeli kommandós támadás ért egy Gázába tartó nemzetközi segélyflottillát. Az incidensben kilenc ember halt meg.

Biden leszögezte: Washington Egyiptommal és más partnereivel arra összpontosít, hogy a gázai övezeti helyzet humanitárius, gazdasági, biztonsági és politikai vetületeire új megoldásokat kutasson fel. Nagyon fontosnak tartotta, hogy az izraeliek és a palesztinok közvetett párbeszédéből közvetlen tárgyalás legyen.

Biden nem tett közvetlen utalást a segélyflottillát ért támadásra, de leszögezte, hogy a Közel-Keleten a status quo tarthatatlan. Múlt szerdán úgy vélekedett, Izraelnek joga van a Gáza felé tartó hajók leállítására, ellenőrzésére, hogy megakadályozza a fegyverek csempészését. Ugyanakkor hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is aggódik az övezetben élő palesztinok sorsa miatt.

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette, hogy küldöttséget meneszt Gázába megbékélési tárgyalások folytatására a Hamász
iszlamista szervezettel. Abbász Isztambulban – ahol egy ázsiai együttműködési fórumon vesz részt – az NTV török hírtelevíziónak kijelentette: az izraeli blokádot megtörni szándékozó önkéntes segélyflottilla elleni izraeli támadásra az a legjobb válasz, ha “a palesztin szervezetek megbékélnek egymással, és kéz a kézben állnak ellen Izraelnek". A megbékélés egyetlen feltétele, hogy a Hamász fogadja el az Egyiptom által javasolt tervet, amely felszólítja a Hamászt és az Abbász vezette Fatahot a megbékélésre és választások megtartására – mondta a palesztin vezető, aki reményét fejezte ki, hogy ezúttal sikerülni fog a megbékélés.

A Fatah és a Hamász között mély szakadék tátong, amióta az iszlamista mozgalom 2006 júniusában erővel átvette az ellenőrzést a Gázai övezet felett. A 2008 decemberi-2009 januári gázai övezeti izraeli offenzíva csak tovább élezte a feszültséget.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök isztambuli sajtóértekezletén elmondta: országa kész aktív szerepet játszani a Fatah és a Hamász megbékélése érdekében, de ehhez elengedhetetlen, hogy a szembenálló felek akarják a kibékülést.

Amr Músza, az Arab Liga főtitkára – e minőségében első ízben – a jövő héten szintén a Gázai övezetbe utazik, hogy szolidaritását fejezze ki a palesztinokkal az izraeli blokád miatt – közölte hétfőn kabinetfőnöke, Hisám Juszef. Hozzátette, hogy a megbékélés kérdése elsődleges lesz Musza és a Hamász-vezetők tárgyalásain. Az Arab Liga illetékesei szerint az utazásra várhatóan június 14-én vagy 15-én kerül sor.

Az iráni Vörös Félhold szervezet hajókkal és repülőgéppel segélyszállítmányt küld a hét végén a Gázai övezetbe – közölték Teheránban. A karitatív szervezet egyik vezetőjét az Irna teheráni hírügynökség idézte. Az egyik hajón az iráni lakosság adományait – élelmiszert, gyógyszert – szállítanák, egy másikon a szervezet hetven önkéntese utazna, egy harmadikat pedig kórházhajóként küldenének a Gázai övezet partjaihoz. A repülőgép Egyiptomon keresztül szállítana 30 tonna humanitárius segélyt. Az első két hajó a hét végén indulna, a kórházhajó a közeljövőben.

Az iráni Forradalmi Gárda vasárnap bejelentette, hogy kész haditengerészeti kíséretet adni azokhoz a teherhajókhoz, amelyek a Gázai övezet izraeli blokádján áttörve próbálnak segélyszállítmányt eljuttatni az övezetbe.

Izrael bármilyen iráni katonai beavatkozást durva provokációnak tekintene. Izrael azzal vádolja Iránt, hogy fegyverekkel látja el a Gázai övezetet kormányzó Hamászt. Irán nem ismeri el Izrael államot, és elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád gyakran jósolja a zsidó állam közeli pusztulását.

Elhagyta Izraelt a Rachel Corrie ír segélyhajón utazó valamennyi aktivista és a legénység összes tagja – közölte az izraeli bevándorlási hivatal szóvivője. Öt ír állampolgár, köztük a Nobel-békedíjas Mairead Maguire hétfőn kora reggel szállt repülőre. A Gázai övezetbe segélyt szállító hajó hat malajziai és egy kubai utasát már vasárnap kiutasították Jordánián keresztül. Hat Fülöp-szigeteki és egy brit állampolgár szintén vasárnap hagyta el Izraelt.

A zsidó állam haditengerészete szombaton erőszak alkalmazása nélkül fel tudta tartóztatni a Rachel Corrie-t, amely szállítmányával az izraeli blokád alatt álló Gázai övezet felé tartott.

Az izraeli kormány legfontosabb miniszterei vasárnap este megvitatták, hogy Izrael miként reagáljon a nemzetközi bírálatokra a Gázai övezet blokádját megtörni akaró segélyflottilla elleni haditengerészeti akcióval kapcsolatban – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala. A közlemény arról nem szólt, hogy a miniszterek hoztak-e valamilyen döntést.