Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Félmilliárd dollárt emésztett fel a börtöntámaszpont

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 8. 6:03

Legalább 500 millió dollárt (több mint 115 milliárd forintot) költött a Pentagon a Guantánamói-öbölben található amerikai haditengerészeti támaszpont, illetve a rajta lévő börtön javítási munkálataira, hogy elnyerjék mai állapotukat – közölte hétfőn a Washington Post című amerikai napilap.

“Ez a kiadás az egykor elfeledett karibi bázist a világ egyik legbiztonságosabb katonai létesítményévé és börtönévé változtatta" – áll a cikkben.

A haditengerészeti bázis Kuba déli részén, Guantánamo tartományban található. A 117 négyzetkilométeres területre az Egyesült Államok még 1903-ban kapott örökös bérleti jogot, amelyet ugyan Kuba 1959-ben egyoldalúan megszüntetett, ennek az egykori szerződés értelmében (amely kizárta az egyoldalú felmondás lehetőségét) azonban nincs jelentősége, így Washington továbbra is fizeti a bérleti díjat.

A támaszpont bejáratánál az “Antillák gyöngye"-ként emlegetett karibi ország térképe látható, valamint a következő felirat: “Üdvözlet a fedélzeten!"

Az amerikaiak által bérelt területen az ott dolgozók szórakozását biztosító létesítmények is találhatók, mint például egy 249 ezer dollárba került röplabdapálya, valamint 27 kisebb pálya, melyek kialakítása összesen 3,5 millió dollárt emésztett fel, sajnos hiába, mert a legtöbbször csak üresen állnak.

“A Pentagon 683 ezer dollárt költött egy Starbucks kávékat és fagylaltot árusító kávézó renoválására, valamint 773 ezer dollárjába került annak az épületegyüttesnek a felújítása, amely a KFC és a Taco Bell gyorséttermeknek ad otthont" – írja a The Washington Post.

Az Egyesült Államok kormánya 1982 januárjában kezdte el kitelepíteni guantánamói támaszpontjára a világ különböző részein elfogott, és terroristának vélt személyek százait.

Az amerikai napilapban közölt cikk szerint az említett 500 millió dolláros kiadás nem tartalmazza a haditengerészeti bázis és a fogolytábor működtetésének éves költségét, amely mintegy 150 millió dollárra becsülhető.

Barack Obama választási kampányában ígéretet tett arra, hogy hivatali idejének első évében bezárja a guantánamói börtönt, erre azonban nem került sor a fogvatartottak elhelyezése kapcsán felmerült problémák következtében. Jelenleg legalább 200 terrorizmussal vádolt személy tartózkodik a világ egyik leghírhedtebb börtönében.