Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kihívások várnak a repülő-műszakiakra

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kormány Gábor |  2023. június 30. 20:09

A repülő-műszakiak fegyvernemi napját ünnepelték június 30-án, Kecskeméten. E napon Adorján János konstruktőrre emlékeznek, aki repülőgépével elsőként hajtott végre sikeres repülést a magyar légtérben.

Az MH ARB Kecskeméti Elemének (volt MH Légijármű Javítóüzem) III-as hangárjában összegyűlt ünnepelt állománynak felolvasták Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke köszöntő levelét. „A mai napon köszöntjük mindazon szakembereket, akik a repülőtechnikával foglalkoznak, tervezik és építik, karbantartják és üzemeltetik a repülőeszközöket. Felelősségteljes és lelkiismeretes munkájuk a garancia arra, hogy a légijárművek megőrizzék üzemképességüket és harckészségüket. Valamennyi repülő-műszaki szakember magas fokú szakmai hozzáértésről és elkötelezettségről tesz tanúbizonyságot nap, mint nap. Vállukon nem csak a repülőgépek állapota, de személyzetük élete is nyugszik” – áll a levélben.

20230630_KG_kecskemet_muszakismegemlekezes_009

A köszöntő gondolatokban leírták: „A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a teljes Magyar Honvédség megújul, a Magyar Légierő soha nem látott fejlesztéseken megy keresztül. Új, korszerű kiképző, csapatszállító, futár- és felderítő repülőgépek, valamint helikopterek és további modern haditechnikai eszközök óvják már nem csak hazánk, hanem szövetségeseink légterét is. A megvalósuló technikai fejlesztések és beszerzések új feladatokat és új kihívásokat jelentenek a repülő-műszaki állomány számára is.”

Az ünnepi levél felolvasása után Nagy László ezredes, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnokhelyettese adott át elismeréseket. Az ünnepség végén a résztvevők megkoszorúzták az egykori repülő-műszakiak tiszteletére állított emléktáblát.

Adorján János, a kiváló szakember Gottlieb Daimler tanítványaként 1910-ben Stuttgartban szerzett gépészmérnöki diplomát. Repülőgépe, amely az első magyar konstrukciójú, magyar motorral és hazai anyagokból épített gép volt, 1909 végére készült el. „Libelle - Szitakötő” nevű repülőgépével sikeres próbarepülést hajtott végre. A repülő-műszakiak fegyvernemi napja Adorján János halálának – 1964. július 2. – napja.