Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új lehetőségek a kiképzés hatékonyságáért

Szöveg: Dr. Varga József/Palotás Levente <br /> |  2008. február 5. 8:42

A szentendrei MH Központi Kiképző Bázis kiképzés- technikai és szimulációs konferenciának adott otthont a közelmúltban, melynek keretében bemutatkozott a csehországi VR Group Company által kifejlesztett Kollektív Kiképzési és Szimulációs Rendszer.

A rendezvény jelentőségét jelzi az is, hogy részt vett rajta – többek közt – a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály, a ZMNE, az MH ÖHP és alárendelt csapatai.

Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, bázisparancsnok az előzményekről elmondta, hogy Havril András vezérezredes, a HM HVK főnöke az elmúlt évben, a Cseh Köztársaságban tett hivatalos látogatása során ismerkedett meg a Brno-i és Vyskov-i kiképző bázisokon alkalmazott, a kötelékkiképzést támogató kiképzés-technikai és szimulációs rendszerekkel. Tekintettel arra, hogy a rendszer egyik erőssége a kötelék (szakasz, század, zászlóalj esetleg dandár) kiképzés szimulációs támogatása, a vezérkar főnök úr utasítást adott az MH kiképzésszervezéssel foglalkozó vezetőinek a cseh rendszer MH által is hasznosítható elemeinek tanulmányozására.

Már a 2007. évi C+D kiállításon a cseh fél felvetette egy magyarországi bemutató lehetőségét, amelyre azonban csak most tudtak sort keríteni. A rendezvény célja, hogy bemutatón kapott információk, a tanulmányozás céljából átadott demo anyag, illetve egy későbbi időpontban a csehországi kiképzőbázisokon szerzett személyes tapasztalatok alapján az arra illetékesek javaslatot tegyenek az MH felső vezetése számára a szimulációs rendszernek beszerzésére, illetve hasonló rendszerek kiépítésére, azért, hogy az MH birtokában legyen a katonák és kötelékek felkészítése során a legkorszerűbb eszközöknek.

Mindezek ugyanis közvetlenül összefüggenek a feladat végrehajtás során az eredményességgel és az emberek megóvásával.

A csehországi VR Group Company képviseletében Daniel ©abat kereskedelmi igazgató, Martin Klicnar és Dalibor Procházka projekt menedzserek tartottak bemutatót:

– Cégünk Csehország vezető vállalata a fegyveres erők,

1595872843
biztonsági szervek, katasztrófa és vészhelyzet kezelő hatóságok számára kiképzési és oktatási támogatást nyújtó rendszerek kidolgozása és működtetése területén, de a VR Group legtöbb termékét a cseh haderő használja. –  mondták el kérdésünkre a vállalatról, illetve az általuk
ajánlott és bemutatott Kollektív Kiképzési és Szimulációs Rendszerekről.

– A szakembereink a legmodernebb technológiát használják fel, hogy a valóságnak megfelelő modelleket és szimulációs rendszereket készítsenek és ezeket a felhasználók egyszerűen alkalmazhassák.

A Kollektív Kiképzési és Szimulátor Rendszerek nem egy egyszerű termék. Ez egy „komplex megoldás", a kiképzés hatékonyabbá tételéhez. Azt, hogy mire legyen alkalmas a rendszer, a megrendelő dönti el, például, tartalmazhat egyéni kiképzést (gépjárművezetői szimulátort, lőkiképzési szimulátort), kötelék kiképzést (harcjárművek, harckocsik kezelőszemélyzetének együttműködését), szakasz és századparancsnokok harcvezetési számítógépes szimulátort vagy vadászrepülő szimulátort, de még hosszan sorolhatnám.

A cseh haderő 1998 óta használja a Kollektív Kiképzési és Szimulátor Rendszereket, és ez kétségkívül bizonyítja hatékonyságát, hiszen ezen időszak alatt a kiképzés szerves részévé vált. Jelenleg még más országok nem használják, de a vállalat alapvető célkitűzése, hogy más hadseregek is alkalmazzák.

Hogy a rendszer mennyibe kerül, arról konkrét összeget nem lehet mondani, mivel ez nem egy egyszerű (mondjuk T-72 harckocsi) szimulátor. Ez egy komplex rendszer, amit a megrendelő dönt el, hogy milyen legyen, milyen képességekkel rendelkezzen, milyen kiképzésre legyen alkalmas. Az egyéni igényeknek megfelelően kell kialakítani a rendszert, folyamatos kommunikáció mellett. Az alkalmazás elindításához egy teljes szakember gárda helyszíni munkája is szükséges.

Ami pedig a legfontosabb, hogy a változó kihívásoknak megfelelően folyamatosan kell alakítani, frissíteni a szimulátort a felhasználók tapasztalatainak és igényeiknek megfelelően.

A tájékoztatás alapján a jelenlévők számos kérdést intéztek a cég képviselőinek. A kérdések természetszerűleg beosztásuk, illetve kiképzési tapasztalatuk alapján fogalmazódtak meg, mégis két nagyobb területre irányultak. Az egyik kérdéscsoport azt firtatta: hogyan lehet a már meglévő kiképzés-technikai eszközökhöz illeszteni a cseh ajánlatot, és miként lehet azt alkalmazni a missziós feladatok ellátására való felkészülés során. Milyen tapasztalatai vannak a fejlesztőknek a NATO misszióban részt vett cseh alakulatok szimulációs felkészítéséről?

A kérdezők másik csoportja pedig arra volt kíváncsi, hogy van-e és ha van mi az a mutató, mérőszám, amely megbízható információt ad arról, hogy a szimulációs eszköz milyen mértékben járul hozzá a kiképzettséghez. Az előadók válaszai is azt erősítették, hogy még további elemzést és személyes tapasztalatokat igényel az esetleges magyarországi alkalmazásról szóló javaslat kialakítása.