Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új páncélosokat kapnak a magyar katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 16. 7:36

Többek között új, páncélozott gépjárműveket és egyéb eszközöket kap Magyarország az amerikai védelmi minisztérium felajánlásaként – mondta Tömböl László mk. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke az afganisztáni Mazari-Sarifban. A Pentagon pontosan 9,98 millió dollárnyi eszközzel támogatja a honvédséget.

A vezérezredes elmondta, hogy elsősorban a különleges műveleti képesség fejlesztésére fordítják az Egyesült Államoktól kapott, mintegy tízmillió dollár értékű keretet. Az amerikai felajánlásnak és a magyar kérésnek megfelelően páncélozott gépjárműveket, éjjellátókat, éjszakai célzó berendezéseket és irodai eszközöket kap a honvédség.

Magyarország a felajánlott keretből például 14 korszerűsített, páncélozott Hummer terepjárót és más, nagyobb páncélzattal ellátott járműveket is kaphat – tette hozzá.

Az amerikai védelmi minisztérium március végén jelentette be, hogy több más állam mellett Magyarország különleges pénzsegélyben részesül az Afganisztánba utazó csapatok “képességeinek javítására". A Pentagon pontosan 9,98 millió dollárnyi eszközzel támogatja a honvédséget.

A Pentagon a támogatás bejelentésekor közölte: a pénzt arra költik, hogy az érintett országok katonái jobban együtt tudjanak működni a terrorellenes és stabilizációs műveletekben az amerikai erőkkel Afganisztánban.

1595901929
 

A vezérkari főnök háromnapos afganisztáni látogatásának második napján a montenegrói védelmi miniszterrel együtt meglátogatta a közös magyar-amerikai kiképző és tanácsadó csapatot (OMLT) a Kilagay-bázison. A látogatás keretében átadták az afgán hadseregnek (ANA) azt a műveleti irányító központot, amelyet a magyar és a montenegrói felajánlásból építettek fel, és rendeztek be.

A bázison Árvai András mérnök-ezredes az újságíróknak elmondta, hogy mintegy négy hónap alatt az ANA ott lévő zászlóalja négy műveletben vett részt, amelyekben 12 katonát vesztettek, és csak egyetlen amerikai sérült meg; magyar katonának nem esett baja.

Tájékoztatása szerint jelenleg 90-110 ezer fő között lehet az afgán hadsereg létszáma, de pontos adatot nem lehet mondani, mert az önkényes eltávozások miatt állandóan változik a szám. Egyébként – mint részletezte – a katonák elsősorban a nyári időszakban hagyják el csapatukat, hiszen ekkor inkább a földeken dolgoznak, télen viszont, amikor “a fű sem nő", megmaradnak a hadseregben.

Árvai András elmondta azt is, hogy az ISAF (a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erők) célja, hogy hamarosan 135 ezer főre növekedjen az ANA létszáma, s hogy minél előbb átvehessék a közép-ázsiai ország biztonságának garantálását.

1595901929

Fotók: archív