Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új sugárfelderítő jármű az orosz hadseregben

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. március 16. 19:11

Az orosz hadsereg légideszant csapatai vehették át az első három darab, sorozatban gyártott RHM-5 típusú, radiológiai-, biológiai- és vegyi felderítő járművet. Sajtóközleményben számoltak be arról, hogy az RHM-5 sikeresen teljesítette az ellenőrző teszteket a légideszant csapatok 106. gárdahadosztályának Tula közelében található gyakorlóterén.

A három felderítő jármű közül kettő átadásra kerül a Pszkovban állomásozó 76. deszant-roham gárdahadosztálynak és 2012 tavaszán részt vesznek a radiológiai-, biológiai- és vegyivédelmi alegységek terepgyakorlatain, míg a harmadik RHM-5 a tulai 106. gárdahadosztály vegyivédelmi alegységénél marad.
A légideszant csapatok sajtóközleménye szerint az RHM-5 felderítő jármű magasfokú biztonságot nyújt a kezelőszemélyzet számára a tömegpusztító fegyverekkel szemben. A deszant csapatok számára kifejlesztett verzió reaktív, többkupolás ejtőernyőrendszerének köszönhetően repülőgépekből történő deszantolásra is alkalmas. A deszantolás során a kezelőszemélyzet jármű belsejében tartózkodhat.

Az RHM-5 járművet a BMD-3 (deszant harcjármű) lánctalpas alapjain fejlesztettek ki, amely típus 1990-ben került rendszeresítésre a hadseregben. A felderítő járművet modern radiológiai-, kémiai- és vegyifelderítő műszerekkel szerelték fel; többek között gammasugárzás mérővel, gázérzékelőkkel és jelzőkkel, valamint GLONASSZ globális műholdas navigációs rendszerrel.
Az „Oroszország Fegyverei" adatai alapján az RHM-5 fegyverzetéhez egy 7,62 mm kaliberű, távműködtetésű gépfegyver tartozik, amely a fülketetőn került elhelyezésre. A jármű körül kialakítandó ködfüggöny (füstfüggöny) létrehozására hat darab „Felhő" típusú füstgránát szolgál.