Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új szerepkörben a vikingek

Szöveg: JETfly |  2008. február 17. 12:48

Közismert tény, hogy az elmúlt években korszerűsödött a tengeri felderítés, az egyre könnyebb és nagyobb teljesítményű radar, valamint a célmegjelölő konténer jóvoltából.

Az amerikai haditengerészet ez utóbbival (Lantirn) szerelte fel két évvel ezelőtt az S-3 Viking típusú járőr repülőgépeit, melyeket eredetileg tengeralattjárók elleni harcra fejlesztették ki még az 1970-es évek közepén. A Hidegháború befejeződésével nagyrészt megszűnt a tengeralattjárók általi fenyegetettség, ezért 1999 óta az S-3 főleg járőr és légi utántöltő repülőgépként funkcionál.

A tervek szerint, az elkövetkező évtizedben az S-3-at kivonják a rendszerből és F/A-18F típusú repülőgépekkel váltják fel. Ennek ellenére jelenleg még mindig a nagy hatótávolságú, Lantirn célmegjelölő konténerrel (melynek darabonkénti ára megközelíti a kétmillió dollárt) és nagy teljesítményű radarral felszerelt S-3 Viking számít az egyik leghatékonyabb járőröző repülőgépnek.

A keresőradar, melynek segítségével akár az 50 kilométerre lévő hajók is észlelhetőek, képessé teszi az S-3-at, hogy néhány óra alatt átvizsgáljon egy nagyobb területet.

A célmegjelölő konténer segítségével pedig már nem szükséges közelebbről, optikai eszközökkel szemügyre venni a hajókat, hiszen mindez 6000 méter magasságból és jónéhány kilométer távolságból is ugyanolyan pontossággal kivitelezhető. Az S-3 további előnye, hogy Harpoon típusú hajó elleni rakéták szállítására is képes, arra az esetre, ha az észlelt vízi jármű ellenségesen lépne fel.

A radar és a célmegjelölő konténer kombinációját alkalmazzák a P-3 felderítő repülőgépeknél, valamint az USAF B-52-es stratégiai bombázóinál is.