Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új szervezet koordinálja a pilótautánpótlás-képzést

Szöveg: Szűcs László |  2011. április 27. 6:01

A Magyar Honvédséget, és így az MH Összhaderőnemi Parancsnokságot érintő átalakulás következtében február 1-jével megszűnt az MH ÖHP Szolnokon települt Repülő Felkészítési Osztálya. Az RFO jogutódja az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Repülő Felkészítési Főnöksége lett.

1595917565
A Honvéd Vezérkar főnöke által aláírt állománytábla-helyesbítés értelmében 2011. február 1-jétől létrejött az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Repülő Felkészítési Főnöksége – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Bali Tamás alezredes, aki március 16-tól az új szervezeti elem vezetője.

Az alezredes korábban annak az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó Repülő Felkészítési Osztálynak volt a parancsnokhelyettese, amely ezen állománytábla-módosítással megszűnt. Az RFO feladatait az új főnökség, illetve az MH ÖHP szervezetében található légierő Hadműveleti és Kiképzési Főnökség vette át.

Mint azt Bali alezredestől megtudtuk, a Repülő Felkészítési Főnökség feladata lett pilótautánpótlás-képzés tervezése, szervezése, és egyes elemeinek végrehajtása. Ilyen elem például a pilótaképzés első fázisa, azaz a szolnoki helikopterbázison, a Jak–52-es kiképző repülőgépek bevonásával zajló előválogatás.

Ennek során dől el, hogy a Magyar Honvédség kanadai repülőgépvezető-képző programjára (NATO Flying Training in Canada – NFTC) jelentkezett pilóta-jelöltek közül ki utazhat ki Kanadába, s ki marad itthon.

1595917565
Az RFO korábbi feladatai között megtalálható volt e képzés szakmai felügyelete is, amit mostantól az MH ÖHP légierő Hadműveleti és Kiképzési Főnöksége végez – mondta az alezredes.

A változás egyébként nem érintette a jelenleg is tartó felkészítést – hangsúlyozta Bali Tamás alezredes – sem a pilótajelöltek, sem pedig a 86-os bázishoz tartozó oktatók nem éreztek semmiféle változást.

Megtudtuk: jelenleg két csoportban hét pilótajelölt képzése zajlik Szolnokon. Az első csoportba tartozó három katona a napokban fejezi be az NFTC-program magyarországi gyakorlati szakaszát – a Jak–52-esekkel történő repülést –, a többiek pedig május közepén. A csoport a tervek szerint május 26-án utazik ki Kanadába.

A helikopterbázis repülő felkészítési főnöke elárulta azt is, hogy pillanatnyilag tizenkét olyan képzésre jelentkezett fiatalt tartanak nyilván, akik a több napig tartó, mindenre kiterjedő orvosi alkalmassági vizsgálaton átesve a legmagasabb, 1/A minősítést kaptak. Mindez azt jelenti, hogy orvosilag alkalmasak vadászrepülőgépek vezetésére, így az utánpótlást a már meglévő, orvosilag már leszűrt jelentkezőkből biztosítani tudják.

Fotó: Archív