Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új szervezet, változatlan tartalom

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: Snoj Péter |  2021. november 17. 9:42

Idén nyáron új szervezet jött létre Magyar Honvéd Tüzér Egyesület néven, amelynek céljai változatlanok, tagjai pedig jól ismertek és sokat bizonyítottak már a hagyományőrzés területén.

Magyar Honvéd Tüzér Egyesület  (2)

„Tevékenységünk nagy múltra tekint vissza, hiszen már több, mint húsz éve létezik az a csapat, amely július óta a Magyar Honvéd Tüzér Egyesületet is alkotja” – mondja Jásdi Balázs, a civil szervezet elnöke. Hozzáteszi: a legfőbb különbség, hogy idáig a Magyar Tartalékosok Szövetségén (Matasz) belül működtek. A látszólagos különválás azonban korántsem jelent külön utat, hiszen az együttműködés és a jó kapcsolat továbbra is megmaradt a szövetséggel amellett, hogy az egyesület immár hivatalos formában a kitűzött céljaira és tevékenységi köreire koncentráltan folytathatja hazánkban jelentős és meghatározó munkáját. „Tizenöt évvel ezelőtt alakítottuk meg azt a tüzér csapatot, ami 106-os önálló tüzérüteg néven vált ismertté. Ez – az első világháborútól az 1956-os forradalom és szabadságharc koráig bezárólag bemutatott tüzérhagyományőrző, ismeretterjesztő tevékenység - annyira speciális, hogy szükségessé vált egy önálló szervezet létrehozása, amely így számos, például ügyviteli terhet is levett a Matasz válláról” – fogalmaz Jásdi Balázs az egyesület megalapításának okait magyarázva.

Leszögezi: az új civil szervezet magába foglalja mindazt a tevékenységet, amelyet eddig is folytattak, így a fegyvernemi kultúra megőrzését, az ifjúság honvédelmi nevelését, a Magyar Honvédség alakulatainak rendezvényein való jelenlétet, illetve azok támogatását, filmforgatások segítését és nem utolsó sorban a jól ismert Doni Hősök Emléktúrák szervezését és lebonyolítását. Mindezek mellett újdonság is szerepel az egyesület alapszabályzatában, mégpedig a tudományos kísérletek és kutatások végrehajtása, amelynek részét képezi például a Juhász-Gamma légvédelmi lőelemképzővel – azaz a légi célok paraméterei és a tüzeléshez szükséges lőelemek meghatározására szolgáló műszerrel - kapcsolatos kutatások folytatása, eredményeinek bemutatása és szélesebb körben való ismeretterjesztése. „Ennek része, hogy a Hármashatár-hegyen található, egyetlen fennmaradt és viszonylag jó állapotú, kiépített állást a Pilisi Parkerdő Zrt. segítségével kitakarítottuk és ezt évről évre meg is fogjuk ismételni, valamint évente egy alkalommal tartunk ott egy tüzérségi bemutatót is a műszer bemutatásával együtt” – emeli ki.

Magyar Honvéd Tüzér Egyesület  (8)

Az eddigi munka új szervezeti formába öntése szerencsére nincs kihatással semmilyen eddig kialakított kapcsolati rendszerre, amelyet jól példáz az is, hogy a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal, illetve a Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel (HOHE) már meg is kötötték az együttműködési szerződéseket, a Magyar Honvédség Parancsnokságával pedig már előrehaladott egyeztetések folynak a közös munkára vonatkozóan.

Az egyesület jelenleg nyolc tüzérségi eszközzel rendelkezik, de mint Jásdi Balázs bevallja: „az ötletbörze sosem áll le, folyamatos a találgatás, hogy merre felé lehetne még bővíteni, gazdagítani az így is figyelemre méltó arzenált és az általa jelentett képességet.” Hozzáteszi: most azonban az elsődleges cél a Juhász-Gamma lőelemképző bemutathatóvá tétele, illetve a teljes műszercsalád hungarikummá való nyilvánításának elérése, bejegyeztetése.

Magyar Honvéd Tüzér Egyesület  (5)

Az együttműködő szervezeteknek köszönhetően, szükség szerint akár 30-40 korabeli öltözéket viselő hagyományőrzővel is meg tud jelenni az egyesület, bemutatva és működtetve az összes átalakított tüzéreszközt, amelyek mindegyike alkalmas díszlövés, illetve úgynevezett hadijátékon való részvételre. Fontos megjegyezni, hogy ezek az eszközök éles lőszerek elsütésére nem alkalmasak, az egyesület vezetésének sok éves áldozatos munkáját dicséri, hogy olyan hivatalos hatástalanításon estek át, amely kizárólag úgynevezett vaklőszeres, színházi fegyveres használatra teszi alkalmassá őket.

Akaratlanul is felmerül a kérdés az egyesület nevében megtalálható Magyar Honvéd szavakra, amely - mint a szervezet elnöke elmondta - a Magyar Honvédség felé való elköteleződésük tanúbizonysága. A győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel sok éve kitűnő kapcsolatban állnak a csapat tagjai, az alakulat minden nyílt, családi napján és az ünnepi tüzéravatásokon is jelen vannak. Szintén harmonikus az együttműködés az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnoksággal, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral és természetesen a már említett Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiummal.

Magyar Honvéd Tüzér Egyesület  (4)

A filmekben való részvételnek legékesebb példája, hogy beszélgetésünkre is épp egy 1956-os eseményeket feldolgozó filmjének forgatásán került sor, ahol az egyesület tagjai egy T-34-es harckocsi személyzetének munkáját mutatták be a lehetőségek szerinti kellő korhűséggel, szakmai tanácsaikkal, kellékeikkel és felszereléseikkel segítve a stáb munkáját.