Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új szintre emelt együttműködés a Magyar Honvédség és az Óbudai Egyetem között

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Nagy Gábor |  2024. március 20. 6:30

Március 19-én ünnepélyesen aláírták a Honvédelmi Minisztérium és az Óbudai Egyetem között létrejött megújított, megerősített és kibővített együttműködési megállapodást. A dokumentumot dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára és prof. dr. habil Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora szentesítette kézjegyével a Bálna Honvédelmi Központban.

„Magyarország békéjét és biztonságát csak úgy garantálhatjuk, ha megerősítjük az ország védelmi képességeit. A kor kihívásaira megfelelő választ adni képes modern haderőhöz a korszerű haditechnika és a felkészült katonák mellett elengedhetetlen a társadalmi támogatás is. Az elmúlt hónapokban elkészítettük a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi nevelési és oktatási keretstratégiáját. Ez a dokumentum meghatározza a honvédelmi oktatás fejlesztési irányait, valamint a védelmi ipari stratégiával együtt a védelmi ipari szakképzés és felsőoktatási képzés fejlesztésének alappilléreként is szolgál. Új alapokra helyezzük a felsőoktatási intézményekkel való együttműködésünket is, melynek célja a szakképzett munkaerő kiképzése, képzése és megtartása. Az Óbudai Egyetemmel 2019-ben kötött megállapodásunkat újítjuk meg. Kiemelt jelentősége van a robotikai, a mechatronikai, a kiberbiztonsági és a műszaki területeken való együttműködésnek, valamint a tudományos és innovációs együttműködési lehetőségek kiaknázásának – mondta dr. Czermann János.

Korábban már megvalósultak harc- és gépjármű technikai, fegyver és lőszertechnikai, valamint légijármű technikai specializációk: a fenti képzéseken végzett hallgatóknak a hazai hadiipari vállalatok nyújthatnak perspektívát. Az Óbudai Egyetem vállalta, hogy elindítja és megújítja a hadiipari mérnöki mesterképzési szakot, amelyre a jelentkezés februárban zárult. A Magyar Honvédségnek kiemelkedő feladata a kibertéri műveletekben való részvétel is: az egyetemen elsőként indították el a kiberbiztonsági mérnöki alapképzési szakot.

202403_Óbudai_Egyetem_HM_egyuttmukodes_alairasa_NG (22)

Dr. Kovács Levente hangsúlyozta, hogy a megállapodás külön kitér a kutatás-fejlesztési és innovációs feladatokra.

„A Magyar Honvédség és a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar együttműködése során kijelöltük azokat a feladatokat, amelyek az anyagtudomány, az info-kommunikáció, a digitális katona felszerelése, az energiatárolás és a gépjármű fejlesztések területén, a dróntechnológiában kiteljesedhetnek. Az Óbudai Egyetem Szenátusa jövő hétfőn dönt arról, hogy magyar felsőoktatási intézményként elsőként lép be a Hadiipari Klaszterbe annak érdekében, hogy a hazai hadiipar fellendüljön, és mérnökképzéssel támogatja a nemzeti védelmi ipar fejlesztését. Az Óbudai Egyetem beruházásában három Science Park is megvalósul, melyek közül a Kaposvárott és Budapesten felépülő Tudományos és Innovációs Park kutatási portfóliójának egyik kiemelt területe a hadiipari kutatások és fejlesztések területén belül a dual use technológiák és megoldások meghonosítása” – fogalmazott a rektor.

A mostani megállapodás az előző együttműködésben megfogalmazott oktatási és kutatási területeket folytatva széles körben segíti az önkéntes toborzást a műveleti tartalékos szolgálat népszerűsítésével, valamint a honvédelmi nevelés elősegítésével és az ehhez kapcsolódó ismeretanyag oktatásával is.

Kapcsolódó cikkek