Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlődő szlovák-magyar együttműködés

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2024. március 20. 7:20

„A szlovák-magyar határmenti találkozón részletesen egyeztettünk a két állam NATO-szerepvállalásáról. Tárgyaltunk azokról a közös kiképzési-missziós szerepvállalási lehetőségekről is, amelyek mindkét nemzeti haderő számára nyitottak” – hangsúlyozta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a szlovák-magyar vezérkarfőnöki találkozón, Tatán, március 19-én, kedden.

A Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: szlovák partnerével, Daniel Zmeko vezérezredessel egyetértenek abban, hogy a szlovák és a magyar fél számára egyaránt fontos a kétoldalú, sikeres együttműködés, hiszen a magyar és szlovák haderő azonos műveleti területen látja el szolgálatát a NATO-n belül, illetve a spanyol hadtestparancsnokság „személyében” még az elöljáró parancsnokságuk is azonos lesz a közeljövőben.

„Ennek tükrében hallgattuk meg a székesfehérvári Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) jelentését. Tibor Králik szlovák vezérőrnagy látja el a hadosztályszintű szervezet parancsnoki feladatait, közel egy éve. A NATO-tervekből a ránk háruló feladatokat jártuk körül, a kiképzés-felkészítés mellett az új harceljárások tekintetében” – mondta.

A Honvéd Vezérkar főnöke hangsúlyozta, hogy Zmeko vezérezredessel személyesen is nagyon jó, baráti kapcsolatot ápolnak. „Mindketten lövészként végeztünk, hasonlóan látjuk a világot és a biztonsági környezet változását” – fűzte hozzá.

20240319szlovakmagyarvkf_klac (15)

A magas rangú vendégeket katonai tiszteletadással fogadták az MH Klapka György 1. Páncélosdandárnál, ahol előbb a tatai alakulat parancsnoka, Tóth István ezredes tartott parancsnoki tájékoztatót, bemutatva a katonai szervezet felépítését, feladatrendszerét és eszközparkját. Az előadást statikus és dinamikus eszköz- és képességbemutató zárta: a szlovák és magyar delegáció a Lynx gyalogsági harcjárművel, a Gidrán páncélozott harcjárművel, a PzH2000 önjáró löveggel, valamint Leopard harckocsikkal ismerkedhetett meg.