Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új vezető a brit hírszerzés élén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 17. 6:30

Új vezető kerül ősztől a James Bond-filmekben is megörökített brit külső hírszerzés, az MI6 élére. Az 52 éves Sir John Sawers a keddi hivatalos londoni bejelentés szerint novemberben veszi át a tisztséget Sir John Scarlett-től, akit még az előző brit kormányfő, Tony Blair jelölt a posztra.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal szóvivője kedden külön hangsúlyozta, hogy a hivatalosan Secret Intelligence Service (SIS) nevű titkosszolgálat jelenlegi vezetőjének távozása nincs összefüggésben az iraki háború ügyében induló, éppen előző nap bejelentett független vizsgálattal.

Gordon Brown kormányfő a londoni parlament alsóházában jelentette be, hogy még a nyáron vizsgálat kezdődik, amelynek célja “a tanulságok levonása", valamint az elmúlt évek “gyakran ellentmondásos fejleményeinek" feltárása a brit háborús részvétellel kapcsolatban.

A neves szakértőkből alakuló vizsgálóbizottság a várakozások szerint meghallgatja Tony Blairt és Sir John Scarlettet is.

Scarlett, az MI6 egykori moszkvai rezidense korábban a kormány mellett működő Egyesített Hírszerzési Bizottság (JIC) elnöke volt. E minőségében ő felügyelte annak a hírszerzési dossziénak az összeállítását, amelyet a kormány – sokak szerint az iraki háború hazai támogatottságának erősítése végett – 2002 őszén, az invázió kezdete előtt fél évvel hozott nyilvánosságra.

A dosszié fő eleme az volt, hogy az iraki tömegpusztító fegyverek “45 perces bevetési készültségben" voltak, és így “közvetlen és azonnali" fenyegetést jelentettek. A háború előtti brit hírszerzési tevékenység feltárására 2005-ben összehívott független vizsgálóbizottság azonban megállapította, hogy Iraknak az invázió kezdete előtt már szinte biztosan nem volt érdemi mennyiségű vegyi vagy biológiai fegyvere bevethető állapotban.

A konzervatív ellenzék Scarlett kinevezését az MI6 élére annak idején súlyosan bírálta, éppen a kormányzati hírszerzési adatok kezelése ügyében indított, akkor már folyó vizsgálatra hivatkozva.

Az utód, Sir John Sawers jelenleg Nagy-Britannia ENSZ-nagykövete; korábban a londoni külügyminisztérium politikai igazgatója volt, és diplomataként szolgált több brit nagykövetségen, köztük Bagdadban és Washingtonban is.