Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Pekingben is bemutatkozott Phenjan leendő új ura

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. június 17. 6:33

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legifjabb fia be nem jelentett látogatást tett Kínában a múlt héten, és közölte vendéglátóival, hogy jelölték apja utódjául az ország legfőbb vezetőjének posztjára – jelentette az Aszahi Simbun. A japán lap meg nem nevezett, jól értesült forrásra hivatkozva közölte, hogy Hu Csin-tao kínai elnök is fogadta Kim Dzsong Unt.

Az észak-koreai kommunista dinasztia tagja találkozott a Kínai Kommunista Párt számos vezetőjével. A kínai külügyminisztérium nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Kim Dzsong Un pekingi látogatásáról szóló jelentést.

A 67 éves Kim Dzsong Il feltételezések szerint agyvérzést kapott tavaly. Dél-koreai tömegtájékoztató eszközök a hónap elején jelentették jól értesült forrásokra hivatkozva, hogy Kim felkérte az ország fő vezető testületeit és külföldi képviseleteit: fogadjanak hűséget fiának, akit kiszemelt utódjául.

A 26 éves Kim Dzsong Un a legfiatalabb Kim Dzsong Il három fia közül. Svájcban végezte egyetemi tanulmányait.

Kína számít Észak-Korea legszorosabb szövetségesének, de a két kommunista vezetésű állam viszonya egyáltalán nem felhőtlen, különösen azóta, hogy Peking – a kilencvenes évek elején – felvette a diplomáciai kapcsolatokat Szöullal, Phenjan fő ellenlábasával. Kína azóta gyümölcsöző gazdasági együttműködést folytat Dél-Koreával, és egyre inkább tehernek tekinti a folytonos gazdasági segélyezésre szoruló Észak-Koreát; nem győzi unszolni annak vezetőit, hogy fogjanak a kínaihoz hasonló piacgazdasági reformokhoz.