Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb csapatokat küld Afganisztánba Nagy-Britannia

Szöveg: FH/honvedelem.hu |  2008. június 17. 7:01

Nagy-Britannia növelni fogja Afganisztánban állomásozó katonáinak számát – közölte hétfőn Gordon Brown brit kormányfő, miután George Bush amerikai elnökkel tárgyalt. A brit miniszterelnök közölte, hogy Európa újabb kemény szankciókat ró ki Iránra nukleáris programja miatt, miközben Bush jelezte: minden lehetőséggel számolni kell Teheránnal szemben.

Nagy-Britannia újabb csapatokat küld Afganisztánba – közölte a tálibok elleni harcot “brit nemzeti érdeknek" nevező Gordon Brown az amerikai elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. Sajtóértesülések szerint 230 specialistát vezényelnek majd az elkövetkező hetekben az Afganisztán déli részén található Helmand tartományba, ahol az afgán biztonsági erők kiképzésében segítenek majd.

George Bush amerikai elnök megköszönte a brit csapatnövelést, elismerését fejezve ki Nagy-Britannia iraki és afganisztáni felelősségvállalása miatt. Bush jelezte: az afganisztáni helyzet “kemény munkát" kíván, de szükségesnek nevezte azt “saját biztonságunk érdekében".

Jelenleg nagyjából 7800 brit katona teljesít szolgálatot Afganisztánban, és a 2001 óta 102-en haltak meg.

Bush közben arra szólította fel Afganisztánt és Pakisztánt, hogy kezdjenek széleskörű párbeszédet arról, hogyan léphetnek fel közösen a két ország határvidékén lévő szélsőségesek elleni harcban. A két ország között az elmúlt hét végén kezdett feszültté válni a viszony, miután az afgán elnök közölte: készek a katonákat küldeni Pakisztánba, hogy az ott megbújó tálibok ellen harcoljanak. Iszlámábád válaszul jelezte, hogy bármilyen támadással szemben megvédik területüket.

Gordon Brown a sajtótájékoztatón közölte, hogy London újabb Irán elleni szankciók kivetését fogja javasolni Európának. A brit kormányfő közlése szerint be fogják fagyasztani a legnagyobb iráni bank külföldön lévő vagyonait, és újabb szankciókkal sújtják majd olaj- és gáziparát.

George Bush pedig jelezte: a diplomáciát részesíti előnyben Iránnal kapcsolatban, de “minden lehetősséggel" számolni kell.

A nyugati országok, különösen az Egyesült Államok azt gyanítja, hogy Teherán nukleáris programja atombomba előállítására szolgál, miközben Irán folyamatosan azt állítja: programja polgári célú.