Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb egységes alapkiképzés kezdődött a területvédelmi ezredeknél

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. február 16. 9:31

Székesfehérvárra és Kaposvárra is bevonultak a területvédelmi ezredek kötelékébe az egységes alapkiképzésre jelentkezők február 13-án, hétfőn.

MH 5. Területvédelmi Ezred

Az Egységes Alapkiképzési Program negyedik üteme kezdődött meg az MH 5. Területvédelmi Ezrednél február 13-án, Kaposváron, ahol a bevonulókat Kátai Róbert alezredes, az ezred parancsnokhelyettese köszöntötte.

Újabb tizenkilenc bevonuló kezdte el a nyolchetes elméleti és gyakorlati képzést, amely öt hét alapkiképzést, egy hét esküre történő felkészítést és két hét lövész képzést foglal magába. A kiképzés első napján, a jelentkezők beérkezését követően, adataik egyeztetésére és szerződéskötésre került sor. Az állomány beöltöztetése, azaz ruházati felszerelésük felvétele után munka-, tűz- és környezetvédelmi oktatáson vettek részt.

Az elkövetkezendő felkészülési időszakban a honvédek a katonai testnevelés, harcászat, katonai tereptan, híradó, egészségügyi, logisztikai, műszaki, lövészeti alapismeretek és alaki foglalkozások keretein belül sajátítják el azon szakismereteket, amelyek elengedhetetlenül fontosak a katonai szolgálat megkezdéséhez. A kiképzési időszakban a napi program fontos alkotóeleme a fizikai állapotfelmérésre való felkészülés, amelyen tájékoztató jelleggel már az első héten részt vesznek a bevonulók.

Az egységes alapkiképzés elméleti és gyakorlati vizsgával zárul, amelyet ünnepélyes katonai eskütétel követ. A sikeres vizsgát követően a bevonulóknak lehetősége nyílik szerződéses vagy tartalékos katonai szolgálat vállalására.

Szöveg és fotó: Tihanyi-Obál Mária főtörzsőrmester

* * *


MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred

A hét első napján Székesfehérvárra is bevonultak az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 17. Területvédelmi Zászlóalj kötelékébe az egységes alapkiképzésre jelentkezők. Az adminisztrációt követően a bevonuló állománnyal ismertették az alapkiképzés napirendi pontjait, majd megkapták az alapkiképzés során használandó felszerelést is.

A honvédek az elkövetkezendő nyolc hét alapkiképzés során elsajátítják azt a tudást, ami a katonai szolgálat ellátáshoz szükséges, mint például alaki, harcászati és műszaki ismeretek, híradó, katonai tereptan, lövészet. Az egységes alapkiképzés alatt mind elméleti, mind gyakorlati foglalkozásokon fognak részt venni, melynek során minden reggel katonai testneveléssel indítják a napot.

Az alapkiképzés záróvizsgával, majd eskütétellel zárul, ezt követően kezdik meg a honvédek a tényleges katonai szolgálatukat az ország különböző alakulatainál.

Szöveg: Józan Tímea hadnagy
Fotó: Böjti Tatai Zsuzsanna főtörzsőrmester és Nagy Gábor őrmester

Kapcsolódó cikkek