Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb gránátok Székesfehérvár és Zámoly között

Szöveg: Szűcs László |  2009. augusztus 3. 11:51

A 31. héten, azaz július 27-e és augusztus 2-a között 72 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 21 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1370 bejelentést kaptak.

A Magyar Honvédség tűzszerészeinek szinte majdnem minden héten ki kell vonulniuk Székesfehérvár és Zámoly közé, ahol a két települést összekötő főútvonal szélesítése és felújítási munkálatai zajlanak. Az elmúlt héten két napot is eltöltött a járőr a munkálatok közben előkerült második világháborús robbanószerkezetek megsemmisítésével. Egy bejelentést követően, július 29-én a Szollár Norbert főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a helyszínen több mint harminc darab különböző gyártmányú és űrméretű gránátot talált, amelyet a közelben biztonságba helyezett. Emellett viszont a helyszínen megsemmisített öt darab, különböző űrméretű tüzérségi gránátot, három darab kézigránátot és nagyjából fél kilogramm vegyes gyalogsági lőszert. A biztonságba helyezett robbanószerkezetek másnap, azaz július 30-án semmisítették meg, mégpedig az aznap megtalált három darab 122 milliméteres gránáttal együtt.

Augusztus 1-jén a Baranya megyei Gordisán is akadt dolguk a tűzszerészeknek. A Szabadság úton található egyik családi ház nyitott kertjében földmunkák közben ugyanis hat darab, 82 milliméteres, szovjet gyártmányú repesz aknavetőgránátra bukkantak az ott lakók. A veszélyes szerkezeteket a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkező tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.