Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb harcok Jemenben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 6. 11:41

Újabb összecsapások törtek ki szombatra virradó éjjel a jemeni hadsereg és a síita lázadók között az arab ország északi részén, és ezeknek több tucatnyi halálos áldozata van mindkét oldalon – közölte egy név nélkül nyilatkozó katonai forrás. A harcok színhelye a Szaada tartománybeli Malahid település volt.

A városban már korábban is megütköztek egymással a katonák és a lázadók, illetve egy Hafr Szufjane nevű települést is megnevezett a nyilatkozó, aki a fővárosból, Szanaából telefonon beszélt a francia hírügynökséggel.

Szaada tartomány a lázadók fellegvára. A kormányerők augusztus 11-én offenzívát indítottak a felkelők ellen az északi országrészben: a térségbe elit lövészalakulatokat vezényeltek, amelyek tevékenysége a hadsereg állítása szerint “óriási veszteséget" okozott a lázadóknak.

A jemeni központi kormány és a síita zaiditák összecsapásai 2004 óta több ezer emberéletet követeltek, s tízezrek menekültek el a harcok elől. A többségében szunnita muzulmánok lakta ország kormánya azt állítja, a felkelőket Irán támogatja. A zaiditák többséget alkotnak Észak-Jemenben.

Saját iskolákat akarnak, ellenzik a jemeni kormány szövetségét az Egyesült Államokkal, és azt hangoztatják, hogy csak falvaikat védelmezik a kormányerők támadásaival szemben. Egyes források szerint a zaiditák az 1962-ig érvényben lévő vallási alapú kormányzati rendszert akarják visszaállítani.