Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar tapasztalatokból is tanulna Kirgizisztán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 6. 9:30

Magyarországtól is segítséget vár Kirgizisztán saját haderejének átalakításában – erről szombaton tárgyalt Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, akit Marat Kendzseszarijev ezredes, a honvédelmi miniszter helyettese és Aszanbek Baidolotovics Baitikov, a kirgiz parlament honvédelmi bizottságának elnökhelyettese fogadta a kirgiz fővárosban, Biskekben.

Kendzseszarijev a tárgyaláson elmondta: a kirgiz haderő komoly átalakításon megy keresztül, amelynek végpontján áttérnek majd a szerződéses haderőre. Magyarországtól ebben, illetve a katonák szociális helyzetének kezelésében és a veterán katonák társadalomba való visszailleszkedésével kapcsolatosan vár segítséget.

Mint Vadai Ágnes kifejtette, a tapasztalatok átadásának nincsen akadálya, de ehhez államközi keretmegállapodás megkötése szükséges. Hangsúlyozta: a két állam között a katonaképzési és oktatási együttműködés kialakítása a legfontosabb. Másfelől – mondta – kérte kirgiz kollégáját, hogy pontosítsák a magyar hadifogolysírokra vonatkozó adataikat, s ha találnak olyan nyughelyet, amelyben magyar katona földi maradványai nyugszanak, ezt jelezzék.

Baitikov, aki a parlamentben fogadta Vadai Ágnest, ugyancsak szólt a tervezett haderőreformról, s az iszlám ország honvédelmi bizottságának elnökhelyettese elmondta: céljaik közé tartozik az is, hogy egyre több nőnek kínáljanak lehetőséget a katonai pálya gyakorlására.

Baitikov az MTI-nek kifejtette: Kirgizisztán mint a térség “stratégiai útkereszteződésében" lévő ország arra törekszik, hogy jó kapcsolatot ápoljon minden környező állammal.

A jó kapcsolat kialakítása, az Afganisztán tőszomszédságában lévő országnak nagyon fontos a nagyhatalmakkal is, így az Amerikai Egyesült Államokkal, Oroszországgal és Kínával is. Kirgizisztán “összekötő szerepet" kíván betölteni Közép-Ázsiában – hangoztatta, emlékeztetve arra, hogy Kirgizisztánban van a térség legnagyobb – amerikai kézen lévő – légibázisa, amely komoly logisztikai szerepet játszik az afganisztáni hadműveletekben, továbbá hogy Oroszország is fenntart egy úgynevezett összekötő bázist az országban.

A magyar-kirgiz kétoldalú kapcsolatokról az elnökhelyettes úgy nyilatkozott, hogy a történelmi szálak egyértelműen összekötik a két országot (a kirgizek s a környező országok népei rokonnépnek tartják a magyart), s örömét fejezte ki, hogy a két állam egyre inkább közeledik egymás felé.

Vadai Ágnes csütörtökön érkezett hivatalos közép-ázsiai körútjának első helyszínére, Kazahsztánba, majd Kirgizisztánba folytatta útját. Az egyhetes körút során felkeres több térségbeli országot, és megbeszéléseket folytat a védelmi és a külügyminiszterek helyetteseivel.