Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kőkemény összecsapások Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. szeptember 6. 9:22

A pakisztáni hadsereg helikopterek támogatásával hajtotta végre a rajtaütést a lázadók egyes rejtekhelyein. A támadás része annak a hadműveletnek, amelyet a múlt héten indítottak el a hágó térségében, és folytatása annak, amelyet áprilisban a Szvat-völgyben kezdett el a hadsereg, és amelyben állítólag több mint kétezer lázadót öltek meg.

A lázadók gyakran megtámadják az Afganisztánba menő katonai szállítmányokat.

A Laskar-e Iszlám, a tálibokhoz kötődő lázadó csoport fegyveresei és bázisai az elmúlt időszakban a hatóságok célpontjául szolgálnak. A térség – mint az AP tudósítója megjegyzi – az újságírók által megközelíthető területeken kívül esik, így az értesülések megerősítése független forrásból komoly nehézségekbe ütközik.

A mostani hadművelet azután indult el, hogy egy határ menti ellenőrzőpontnál 19 rendőr vesztette életét egy öngyilkos robbantásos merényletben. Helyi kormányilletékesek szerint a művelet addig fog tartani, amíg a fegyveresek jelenléte meg nem szűnik a körzetben.
Pakisztán erőteljes amerikai nyomásnak van kitéve, hogy csapjon le az afganisztáni határ közelében ténykedő fegyveresekre, mindenekelőtt arra a törzsi övezetre, amelyben a gyanú szerint Oszama bin Laden al-Kaida-vezér rejtőzködik.