Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb iskola csatlakozott a KatonaSuli-programhoz

Szöveg: Szűcs László |  2012. június 21. 13:22

Abban bízunk, hogy ebből az iskolából is több gyerek választja majd a hivatásos, a szerződéses katonai szolgálatot, vagy éppen belép az önkéntes tartalékos rendszerbe – mondta Vanyur Tibor mérnök ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, miután június 21-én, a KatonaSuli-program keretében együttműködési megállapodást írt alá a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Biri településen található Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatójával, Almási Katalinnal.

Újabb iskolával bővült a KatonaSuli-program. Június 21-én, csütörtökön Budapesten, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon (MH HKNYP) Vanyur Tibor ezredes, parancsnok és Almási Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Biri településen található Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója írt alá együttműködési megállapodást.

1595937642
A dokumentum aláírását követően az oktatási intézmény igazgatónője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a 2004-ben alapított iskola célkitűzése, hogy a megyében élő halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokat visszaültessék az iskolapadba. Mivel ennek érdekében szerettek volna valami újat nyújtani a gyerekeknek, döntöttek arról, hogy a 2012/2013-as tanévben belépnek a KatonaSuli-programba. Ezért keresték meg az MH HKNYP-t, s kezdeményezték az együttműködési megállapodást.

Idén szeptembertől kezdik el tanítani a katonai alapismeretek tantárgyat a 9. osztályban, amelynek egyik része belügyi-rendészeti tárgyakat tanul majd. Az osztály 35 helyére jelenleg több mint nyolcvan jelentkezőjük van, akiknek nagyon komoly felvételi eljáráson kell majd átesniük – tette hozzá Almási Katalin, akitől megtudtuk azt is, hogy a speciális tantárgyak oktatóit a Magyar Honvédség és a rendőrség biztosítja majd számukra.

Vanyur Tibor mérnök ezredes honlapunk kérdésére válaszolva elmondta: a Magyar Honvédség számára a KatonaSuli-program célja a honvédelmi nevelés támogatása, az esélyegyenlőség biztosítása és a katonai pályára irányítás.

„Az együttműködési megállapodás értelmében a parancsnokság katonai-szakmai segítséget nyújt az elméleti foglalkozások megtartásában, a pedagógusok felkészítésében, valamint a rendelkezésünkre álló bemutatóeszközöket is biztosítjuk az oktatáshoz. Abban bízunk, hogy ebből az iskolából is több gyerek választja majd a hivatásos, a szerződéses katonai szolgálatot, vagy éppen belép az önkéntes tartalékos rendszerbe" – fogalmazott a parancsnok.

A biri intézménnyel együtt már az ország 31 iskolájában oktatják majd a katonai alapismeretek tantárgyat szeptembertől. Emellett jelenleg még kilenc fővárosi intézménnyel folynak tárgyalások a tantárgy bevezetéséről.

Fotó: Tóth László