Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb Moszad-ügynök kerülhet Londonba

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2010. március 24. 12:15

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad ügynöke az az izraeli diplomata, akit a brit kormány kiutasított Nagy-Britanniából, és a szervezet egy másik illetékese fogja őt váltani – adta tudtul szerdán az izraeli közszolgálati rádió. A diplomatát a Dubajban meggyilkolt Hamász-tisztviselő elleni akcióban használt brit útlevelek ügye miatt utasították ki.

Kedden a brit külügyminiszter tűrhetetlennek nevezte a brit útlevelekkel való visszaélést.

David Miliband szerint egy brit vizsgálat megállapította: „alapos ok van azt hinni, hogy Izraelt terheli a felelősség" az útlevelekkel való visszaélésért. A Moszadra utalva úgy fogalmazott: „nagyon valószínű, hogy a hamisítványokat egy állami hírszerző szolgálat készítette".

A Jediót Ahronót című izraeli lap úgy értesült, hogy a kiutasított diplomata április elején, a pészah zsidó ünnep után repül vissza Izraelbe. Mivel a két ország közötti kapcsolat nem szenvedett súlyos károkat, Izrael egy másik Moszad-ügynökkel pótolhatja a diplomatát Londonban.

Az izraeli közszolgálati rádió egy névtelenséget kérő magas rangú tisztviselőre hivatkozva azt állította, hogy a brit kormány mindenekelőtt politikai okokból döntött a diplomata kiutasítása mellett, tekintettel a közelgő, májusi választásokra. Miliband, aki régóta Izrael-ellenes politikát folytat, ezzel a lépéssel akarja mobilizálni a muszlim választókat – vélekedett a tisztviselő.

Címkékvizsga