Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb négyszáz katonát vezényeltek a kórházakba

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. november 22. 22:00

„A jövő nemzedéke érezzen elhivatottságot ezért a nemzetért. Professzionális, jól felszerelt, hazája iránt elkötelezett katonákra van szükségünk” – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, november 22-én, hétfőn, Székesfehérváron. A rendezvényen elhangzott: a mai napon újabb négyszáz katonát vezényeltek kórházakba. Immár csaknem ezer honvéd segít a járvány elleni védekezésben.

Rotary_Club_eloadas_20211122_09 copy (2)

A Rotary Klubban tartott előadásában Benkő Tibor honvédelmi miniszter - visszatekintve az elmúlt évtizedekre - elmondta: 2007-re 23 ezer főre csökkent a Magyar Honvédség létszáma, míg 2021-ben ez az adat 37 650 fő. A honvédelmi tárca vezetője kiemelte: a NATO a tagállamok erejéből nyeri erejét és minden nemzetnek szüksége van erős hadseregre. „Minden országnak képesnek kell lennie megvédenie magát, ezért határoztuk el a professzionális haderő életre hívását. Jól felszerelt, jól kiképzett, hazája iránt lojális katonákra van szükség. Fontos, hogy a jövő nemzedéke elhivatottságot érezzen a nemzetért” – szögezte le a tárcavezető.

Mint mondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program célkitűzései azért is fontosak, mert erősen romló biztonsági környezetben élünk. „Sajnos nem nevezhetjük stabilnak a Balkánt sem. Fokozott figyelmet kell fordítanunk a migrációs válság kezelésére, a kibervédelemre és a hibrid fenyegetés elleni védekezésre” – húzta alá Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Hozzátette: a világjárvány közepette a katonák segítettek és segítenek a rendkívüli helyzetben is.

„Ma újabb négyszáz katonát vezényeltünk a kórházakba, így már közel ezer fő teljesít szolgálatot különböző egészségügyi intézményekben” – mondta a honvédelmi tárca vezetője.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programmal kapcsolatban elhangzott: az önkéntes tartalékos katonák létszáma mára elérte a 11 300 főt. Benkő Tibor szerint örömteli, hogy a fiatalok egyre nagyobb számban vállalnak önkéntes tartalékos szolgálatot. A cél az, hogy az ország minden járásában legyen legalább egy ilyen század, megyei bontásban pedig egy önkéntes tartalékos zászlóalj.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a honvédek folyamatosan szolgálatot teljesítenek országhatárainkon, mégpedig a korábbiaktól szokatlan módon, határrendészeti feladatokat ellátva.

Rotary_Club_eloadas_20211122_09 copy (1)

Új szolgálati formaként jelent meg idén szeptemberben az Önkéntes Katonai Szolgálat. Ez a program a továbbtanulni szándékozó fiatalok számára hasznos – főleg azoknak, akik az adott évben nem jutottak be felsőoktatási intézménybe. A következő felvételiig pedig a miniszter szerint érdemes önkéntes katonai szolgálatot vállalni, mert a jelentkezők a haderőn belül akár szakképesítést is kaphatnak, ezért pedig plusz felvételi pontokat szerezhetnek. „Négyszáz helyet hirdettünk meg, és 737-en jelentkeztek. Legközelebb januárban lesz lehetőség önkéntes katonai szolgálatot vállalni” – hangsúlyozta a tárcavezető.

A Honvéd Kadét Programról szólva Benkő Tibor kifejtette: az elkövetkezendő években nagyjából tízre szeretnék emelni a honvéd középiskolák és/vagy kollégiumok számát.

Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör helyi elnöke megköszönte Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadását. Mint mondta: nagyon hasznos, hogy a társadalom egyre inkább megismeri a haderő tevékenységét, mindennapjait.

Kapcsolódó cikkek