Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb nemzetközi tanfolyam a béketámogatóknál

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2022. október 10. 13:10

Háromhetes nemzetközi katonai megfigyelő tanfolyam kezdődött október 3-án az MH Béketámogató Kiképző Központban. A tanfolyam elvégzése után a résztvevőknek lehetőségük lesz nemzetközi missziókban katonai megfigyelői szolgálat teljesítésére.

IMOC41 (2)

Tíz nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 41. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam (International Military Observers’ Course - IMOC) október 3-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.

A háromhetes tanfolyam tizenkilenc résztvevője közül tizenöten külföldiek: Algéria, Azerbajdzsán, Bulgária, Egyiptom, Grúzia, Lettország, Lengyelország, Pakisztán, valamint Szlovákia delegált hallgatót, míg a magyar felkészülőket tekintve három katona és egy kormánytisztviselő vesz részt a tanfolyamon.

IMOC41 (1)

A hallgatók elméleti és gyakorlati oktatását a Bosznia-Hercegovinából, Görögországból, Németországból, Lengyelországból, Svájcból és Szerbiából érkezett instruktorok mellett négy magyar, aktív állományú, valamint önkéntes műveleti tartalékos, számos missziót megjárt főtiszt és tiszt segíti.

IMOC41 (11)

Az első héten a hallgatók elsősorban elméleti, - többek között - járőrözéssel, bejelentések kivizsgálásával, információgyűjtéssel kapcsolatos foglalkozásokon vettek részt, amelyek megfelelő alapot adnak a későbbi gyakorlati feladatok sikeres végrehajtásához.

Megismerkedtek egyebek mellett az ENSZ békefenntartó tevékenységének alapjaival, a missziók megalakításának folyamatával és a békefenntartó műveletekben résztvevő különböző szervezetek feladatrendszerével. Mindemellett felfrissítették egészségügyi ismereteiket, valamint részt vettek médiakezelési foglalkozáson. A katonai megfigyelők fegyvertelen volta miatt  a tanfolyamon kiemelt figyelmet kap a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés, valamint a kulturális különbségek kezelése.

IMOC41 (4)

A gyakorlati foglalkozások során elsajátítják az angol nyelvű rádió hírváltás alapjait, a megfigyelőpont üzemeltetésének szabályait, majd egy komplex járőrgyakorlat, valamint egy helikopteres légi felderítési gyakorlat vár az egyenruhásokra. A felkészítés végén a hallgatók kétnapos zárógyakorlat keretében adnak számot a megszerzett tudásukról.

IMOC41 (3)

A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió és más nemzetközi szervezetek által vezetett katonai megfigyelői missziókban, vagy más béketámogató művelet keretében külföldi szolgálatot teljesítsenek.