Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb nemzetközi tanfolyam kezdődött a béketámogatóknál

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 16. 9:58

Kilenc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött az 5. Békeműveleti Együttműködési Tanfolyam (Peace Support Operation Cooperation Course – PSOCC) november 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban. A felkészülőket Kiss Róbert ezredes, a központ parancsnoka köszöntötte.

PSOCC (2)

A kéthetes tanfolyam tizenhat résztvevője közül tizenegyen külföldről érkeztek Szolnokra: Albánia, Banglades, Ciprus, Egyiptom, Georgia, Észak-Macedónia, Pakisztán, Szlovákia delegált hallgatót, míg magyar részről öt katona vesz részt a PSOCC-n. A négyfős magyar instruktori csoport munkáját egy finn, valamint egy görög oktató is segíti.

Az angol nyelvű képzés célja az, hogy a résztvevők képesek legyenek többek között kapcsolatot létrehozni, fenntartani, információkat gyűjteni, azokat jelentés formájában az elöljáró, valamint az információt elemzők részére megküldeni, a hagyományos összekötő tiszti feladatokat végrehajtani.

PSOCC (14)

A felkészülők alapvető ismereteket szerezhetnek az ENSZ, a NATO, az Európai Unió és az Afrikai Unió békeműveleti eljárásrendjéről. Megismerik a különböző tárgyalási és együttműködési technikákat, a humanitárius segítségnyújtás szabályait, a média kezelésének, valamint a különböző kormányzati és nem kormányzati szervekkel, szervezetekkel történő együttműködésnek az alapjait.

A szituációs gyakorlatok során az elméletben megszerzett tudásukat a gyakorlatban alkalmazhatják a hallgatók. A fiktív válságövezetben zajló helyzet szerint a helyi imámnál, a polgármesternél, a rendőrfőnök-helyettesnél és a falu vezetőjénél tettek bemutatkozó látogatást, amely során azt is gyakorolhatták, hogy kell alkalmazni egy nyelvi segítő közreműködését.

A tanfolyam végén egy kétnapos zárógyakorlat keretében kell számot adniuk felkészültségükről, végül a képzést sikeresen elvégzők átvehetik az oklevelüket.