Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy autószerelő konyhaművész

Interjú Szakál Benjámin tizedessel

Szöveg: Kapás Viktor István hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. november 16. 9:24

Szakál Benjámin tizedes jelenleg az MH KFOR Kontingens 25. váltásában szolgál szeptember óta Koszovóban, a Novo Seló-i táborban. Katonai szolgálata mellett két ellentétes szakma is szenvedélye: az autószerelés és a konyhaművészet.

KFOR_élményfőzés (1)

Ön mióta katona és hogyan választotta ezt a hivatást?

Jövő februárban lesz nyolc éve, hogy csatlakoztam a Magyar Honvédséghez. A fő motivációt egy volt iskolatársam családjától kaptam, közülük sokan katonák. A saját szakmámban (autószerelő) nem tudtam számomra is kedvező helyen elhelyezkedni és érdekesnek gondoltam a katonai gépjárművekkel való foglalkozást, ezért bevonultam.

Miért választotta az autószerelő szakmát?

Szerencsésnek mondhatom magam, már általános iskola negyedik osztályától bennem volt az elhatározás, hogy autókkal szeretnék foglalkozni, így továbbtanulásnál azonnal ebbe az irányba tudtam indulni.

Tényleg ritka, hogy ilyen fiatalon már tudja valaki mit szeretne csinálni. Miután bevonult, hol kezdte pályafutását és eddig hova jutott?

Először az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának mesterlövész rajánál voltam gépkocsivezető beosztásban, majd lehetőségem volt a Magyar Honvédség támogatásával „C” típusú jogosítványt szerezni és ezzel együtt rendfokozatban is előléphettem. Átkerültem lövészszakaszba, előléptem tizedessé - a korábbi őrvezetői rendfokozatomból – és megszereztem a „C” típusú jogosítványt.

KFOR_élményfőzés (2)

Katonai szolgálata mellett hogyan és mikor került kapcsolatba a konyhaművészettel?

Előző külszolgálatom során 2020 márciusában részt vettem egy kihíváson (MURPH Challenge), amin nem sikerült a legjobb formámat nyújtanom. Ezért kértem a vezénylőzászlósom segítségét, az étkezési szokásaim és edzéseim átalakításával kapcsolatban. Sikerült az életmódváltás, igyekszem egészségesen étkezni, mellette pedig megfelelő edzésekkel fejleszteni magam. A külszolgálat után még jobban belemerültem az egészséges étkezés rejtelmeibe. A sütés-főzés alapjait édesanyámtól tanultam, nagyon szeretem az édességeket, ezért cukormentes egészséges sütemények készítésében próbálok minél többet fejlődni.

KFOR_élményfőzés (3)

Most lehetősége volt részt venni egy „élményfőzésen” Sztarenki Dóra színésznővel. Hogyan sikerült ezt a lehetőséget megszereznie?

Még nyáron volt egy receptverseny a nosalty.hu oldalon, ahol 188 recept közül az én hibridtorta receptemet kiválasztották különdíjra, valamint szeptember és október hónapban 1-1 hibridtorta receptem is bekerült a „havi válogatásba”. Ilyen hibridtorta például a „csokimisu” elnevezésű süteményem, ami egy almáspite alap, csokis tiramisuval a tetején és ráadásul cukormentes. Elektronikus üzenetben tájékoztattak a nosalty.hu-tól, hogy kisorsoltak, s így volt lehetőségem részt venni ezen az eseményen. Ezúton szeretném megköszönni az elöljárók segítségét a szervezésben és lebonyolításban.

Mit főztek a színésznővel?

Céklás rizottó fűszeres-diós morzsával volt a terítéken, ami nagyon jó választás lehet azoknak, akik szeretnének egy „húsmentes” napot tartani. A cékla nagyon jó vitaminforrás, sok ásványianyag tartalma mellett a magas vastartalmáról is híres.

KFOR_élményfőzés (4)

Milyen tervei vannak a jövőre nézve? Az autószerelés és a konyhaművészet elég különböző irányokba mutatnak.

Nagy változás volt számomra az életmódváltás, ebben szeretnék segíteni katonabajtársaimnak. Aki megkeres, annak szívesen adok tanácsot étkezési és sportolási kérdésekben is. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy eddig több mint tíz embernek tudtam segíteni az egészségesebb élet irányába elindulni.

Tervezek elvégezni egy cukrásztanfolyamot, ebben megerősített az is, hogy többen jelezték a „potenciálom” ezen a területen. El tudnám képzelni azt is, hogy idővel a Magyar Honvédség berkein belül készítsek mindenféle egészséges süteményeket, ezzel segítve a katonák életvitelének egészségesebbé tételét.

Mi lesz így az autószereléssel, amit már általános iskolában tudott, hogy szeretné csinálni?

Az autószerelésnek mindig lesz helye a szívemben, de az életmódváltással és a főzéssel egy olyan új fejezet nyílt az életemben, amivel nem csak másoknak segíthetek, hanem én is ki tudok teljesedni. Úgy is mondhatom „a munkám a hobbim” és a főzés számomra ilyen.