Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tartalékos találkozó Csehországban

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Gaming Initiative |  2021. november 16. 10:51

A Gamingi Kezdeményezés (Gaming Initiative – GI) elnevezésű nemzetközi tartalékosszervezet - a Cseh Tartalékos Tisztek Szövetségének vendégeként - a közelmúltban tartotta idei őszi szemináriumát a csehországi Tabor városban. Mivel 2019 óta ez volt az első alkalom, amikor sikerült a szervezetek képviselőinek személyesen találkozni, így nagy várakozás előzte meg az eseményt.

GI_Csehország (3)

A szemináriumon magyar részről dr. Tóth Gergely őrnagy, a MATASZ nemzetközi munkacsoportjának tagja, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Életpálya Menedzsment Főosztály Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Osztályának főtisztje vett részt.

A GI egy politikamentes, nonprofit társadalmi szervezet, jelenleg tizenegy közép-európai és balkáni tartalékos-, illetve tiszti szövetség regionális együttműködése. Harmincegy éves múltra tekint vissza, 1990-ben, még a Varsói Szerződés megszűnése előtt, az alsó-ausztriai Gaming kisvárosában tartotta első konferenciáját − innen kapta nevét a szervezet.

A GI teljes jogú tagja országonként egy tiszti, vagy tartalékos szövetség lehet. A küldő nemzeti szövetségnek emellett – ahogyan ez a MATASZ esetében is fennáll – rendelkeznie kell országa védelmi minisztériumának felhatalmazásával. A GI rendes körülmények között évente két találkozót tart, ugyanakkor az utóbbi időben a koronavírus-világjárvány miatt sajnos csak online megbeszélésekre kerülhetett sor.

A mostani tanácskozás kezdetén, a házigazda cseh haderő mutatta be a Taborban állomásozó 42. számú, Szent Vencelről elnevezett, a 4. gyorsreagálású dandár részét képező gépesített zászlóalját, majd ezt követően Tabor városának elöljárói, illetve parlamenti és európai uniós képviselője értékelte az európai biztonsági helyzetet, abban Csehország szerepét.

GI_Csehország (5)

A megnyitó előadásokat követően a tagországok röviden bemutatták, hogy az elmúlt időszakban milyen pandémiás és migrációs kihívásokkal szembesültek, és ezekre az egyes haderők – azon belül is kiemelten a tartalékos rendszerek – milyen válaszokat tudtak adni. Összegzésképpen elmondható, hogy Magyarország sem problémáival, sem az azokra adott válaszokkal nem áll egyedül a térségben. A tartalékosok fontos elemei mind a nagyobb létszámot igénylő egészségügyi és határvédelmi feladatoknak, mind pedig az olyan speciális szakértelmet igénylő területek hatékony működtetésének, mind a CIMIC vagy egyes műszaki feladatok.

A tanácskozás másik fő témája a GI korszerűsítése volt. Olasz kezdeményezésre körvonalazódni látszik annak a lehetősége, hogy – a másik nagy nemzetközi tartalékos szervezet, a CIOR által a NATO mellett betöltött szerephez hasonlóan – a GI az EU katonai struktúrái mellett lásson el ilyen szerepet. A javaslat érdekessége, hogy a 2012-13-as magyar elnökség alatt már felmerült, viszont akkor a tagok még túl korainak ítélték.

A szemináriumon mindezek mellett - szokás szerint - kétoldalú megbeszélésekre is lehetőség volt.

A következő gamingi rendezvényt - amennyiben a körülmények megengedik - jövő tavasszal az olasz-szlovén határon, Görz városában tartják a résztvevő országok.