Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb orosz támaszpont létesülhet Kirgizisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 2. 8:27

Előzetes megállapodás született szombaton kirgiz és orosz vezetők között arról, hogy Moszkva második katonai támaszpontot létesíthet a közép-ázsiai országban. A Csolpon-Atában aláírt emlékeztető értelmében Oroszország jelentős mértékben növelheti Kirgizisztánban állomásozó csapatainak létszámát.

Utóbbiak feladata a “kirgiz szuverenitás" megvédése, illetve terrorista támadások visszaverése lesz. Konkrét számokat vagy a majdani bázis helyszínét nem közli a memorandum.

Az új orosz támaszpont és az orosz fél által már évek óta használt Kant bázis státusát megszabó végleges megállapodást legkésőbb novemberig írják alá a két ország illetékesei – hangzott el.

Sajtóhírek korábban arra engedtek következtetni, hogy az új orosz támaszpont a nyugati Batken tartományban, az üzbég határ közelében épülhetne meg. A határ a Fergana-völgy közelében húzódik, amely átível Tádzsikisztánon és Üzbegisztánon. A völgy az utóbbi években iszlamista lázadók búvóhelyeként vált ismertté.

A szombaton aláírt emlékeztető azt sugallja, hogy a kirgizisztáni bázisokon állomásozó orosz katonák esetleg diplomáciai státust kapnak majd. Ez mentesítené őket a kirgiz igazságügyi szervek eljárásai alól.