Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb országok hívják vissza alkalmazottaikat az afgán intézményekből

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 27. 8:26

Németország és Franciaország is ideiglenesen visszahívja tanácsadóként alkalmazott polgári alkalmazottait az afganisztáni kormányhivatalokból, követve a NATO és Nagy-Britannia példáját, miután lelőttek két amerikai tanácsadót a kabuli belügyminisztériumban.

A berlini fejlesztési minisztérium közölte, hogy mintegy ötven szakértőről, illetve más külföldi tanácsadóról van szó. Dirk Niebel miniszter hozzátette, hogy a visszahívás csupán elővigyázatossági intézkedés, és hogy „amint nyugalom lesz ismét, a szakértők visszatérnek munkájuk folytatása végett".

Franciaország elítélte az amerikai tanácsadók megölését, és közölte, hogy kabuli nagykövete előkészíti azoknak a francia állampolgároknak az Afganisztánból való elutazását, akik tanácsadóként dolgoznak a közintézményekben. A párizsi külügyminisztérium szerint több száz emberről van szó, de indulásuk időpontját késleltethetik a helyszíni fejlemények.

John Allen tábornok, a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erőnek (ISAF) a főparancsnoka bejelentette szombaton, hogy a két amerikai tanácsadó aznapi megölése miatt visszarendelte az afgán minisztériumokban dolgozó teljes ISAF-személyzetet, de hangsúlyozta, hogy az ISAF továbbra is partneri viszonyban marad az afgán kormánnyal.

Nagy-Britannia is még szombaton jelentette be, hogy kivonja az afgán közintézményekben dolgozó polgári alkalmazottait.