Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb ötven kínai vadászgép Pakisztánnak

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / The Wall Street Journal |  2011. május 24. 21:03

Kína beleegyezett, hogy további 50 darab JF-17 Thunder típusú vadászrepülőgépet ad át Pakisztánnak „gyorsított” ütemben, közölte a pakisztáni légierő szóvivője. A „gyors segítséggel” Kína kitölthetné azt az űrt, amely abban az esetben keletkezik, ha az Egyesült Államok csökkenti a Pakisztánnak nyújtott segítséget az al-Kaida vezetője, Oszama bin Laden pakisztáni megölését követően.

A megállapodást Yousuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök négynapos kínai látogatása során írták alá a felek.
Gilani miniszterelnök arra is felhasználta a látogatását, hogy kihangsúlyozza az országa hosszú és egyre inkább közeli kapcsolatát Kínával, amelynek az ad igazán jelentőséget, hogy Washingtonban felülvizsgálja a Pakisztánnak nyújtott segítséget. Kína Pakisztán legnagyobb hadiipari szállítója és harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere.
A JF-17 Thunder a két ország barátságának szimbóluma és Pakisztán terveinek alapja öregedő repülőgép flottájának – amerikai F-16 és francia Mirage ‑ fejlesztése tekintetében. Az Egyesült Államok ismételten elhalasztotta az F-16-osok kézbesítését Pakisztán számára, illetve kifejezte abbéli követelését, hogy Pakisztán azokat nem használhatja India ellen.

Kína és Pakisztán 1999-ben kezdett közösen fejleszteni egy relatíve olcsó, többcélú vadászrepülőgépet, amelyből Pakisztán 250 darabot kíván hadrendbe állítani. Az első pakisztáni JF-17 század az elmúlt évben, míg a második ez év elején állt fel.

A légierő szóvivője elmondta, hogy jelenleg még nem tudni, hogy az újabb 50 repülőgépet Pakisztánban szerelik-e majd össze, vagy azok Kínából érkeznek.
Továbbra is kérdés, hogy az újonnan építendő vadászrepülőgépeket milyen hajtóművel látják el. Az első szériát orosz hajtóművekkel szerelték, azonban most úgy tűnik „elapad" az orosz hajtóműellátás, mivel Pakisztán és Kína olyan piacokon jelent meg a JF-17 típussal, amelyek hagyományosan Oroszország piacainak számítottak. Kína ugyan fejlesztett saját hajtóművet, azonban katonai repülési szakértők szerint az még a tesztstádiumban van.
Kína és Pakisztán megbeszéléseket folytat arra vonatkozóan, hogy Pakisztán a későbbiekben vásárol kínai FC-20 (J-10) típusú vadászrepülőgépeket is, mondta el újságírók előtt Ahmad Mukhtar, pakisztáni védelmi miniszter. Mindeközben az Egyesült Államok megdöbbenéssel figyeli a két ország közeledési törekvéseit.