Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. július 4. 11:37

Észak-Korea szombaton újabb kísérletet hajtott végre két rövid hatótávolságú rakétával a keleti partvidékén, jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség katonai forrásokra hivatkozva. A dél-koreai védelmi minisztérium és a vezérkar közleményben erősítette meg a hírt.

A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője közölte, helyi idő szerint reggel 8 óra körül lőtték ki a föld-víz osztályba sorolt rakétákat egy Vonszan melletti támaszpontról a Japán-tengerre. A rakéták Scud típusúnak tűnnek, és becsült hatótávolságuk 500 kilométer körül van.

A dél-koreai hírszerzés úgy tudja, hogy Észak-Koreának csaknem 700 Scud típusú rakétája van.

Helyi idő szerint 10 óra 45 perckor egy harmadik kísérletet is végrehajtottak, a negyedik rakétát helyi idő szerint déli 12 (közép-európai szerint hajnali 5) órakor indították el. Ez is csaknem 400 kilométert tett meg, tehát szintén ballisztikus rakétáról lehet szó.
A kommunista ország csütörtökön négy rövid hatótávolságú rakétával hajtott végre kísérleti indítást, ugyancsak a keleti partvidéken, Japán élesen tiltakozott ellene.

Csütörtökön – még a rakétaindításokról szóló hír előtt – sikertelenül értek véget a két Korea közötti munkaszintű tárgyalások egy közös ipari park létesítéséről a határ menti Keszongban.

Észak-Korea április 5-én rakétát indított Japán irányába, és május 25-én hajtotta végre második kísérleti atomrobbantását. Utóbbira válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa június 12-én megszigorította az első kísérleti atomrobbantás (2006) után Észak-Korea ellen elrendelt szankciókat.

Az utóbbi napokban megszaporodtak a találgatások, hogy Észak-Korea további rakétateszteket hajthat végre. Phenjan előszeretettel választja a kísérletek időpontjául július 4-ét, amikor az Egyesült Államokban függetlenség napját ünnepelik. Washington korábban közölte, azzal számol, hogy Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétát indít július 4-én.

Észak-Korea június 23-án figyelmeztette Japánt, hogy július 10-ig hadgyakorlatokat hajt végre a Japán-tengeren, és megtiltotta a japán hajóknak a parti vizeihez való közeledést.