Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb SIGMA-osztályú korvettet vehetett át Marokkó

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. március 16. 11:44

A sikeres tengeri tesztek teljesítése után, 2012. március 10-én, szombaton vehette át Vlissingenben második SIGMA-osztályú korvettjét a Marokkói Haditengerészet.

A holland Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) hajóépítő cég a szerződésben rögzített határidőt tartva adta át a második, Sultan Moulay Ismail névre keresztelt hajót, melyet járőrözési és kutató-mentő feladatkörökben alkalmaz majd a vásárló afrikai ország. Az érintett felek még 2008-ban írták alá az 1,2 milliárd dollár értékű szerződést, melynek keretein belül három SIGMA-osztályú hadihajó érkezhet Marokkóba.

Az első marokkói korvettet (Tarik Ben Zayid) 2011. szeptember 10-én vehették át, a fennmaradó harmadik példány munkálatai is megfelelően haladnak. A most átadott második példány még három hétig Hollandiában marad, a személyzet kiképzését a Holland Királyi Haditengerészet végzi Den Helder-ben és az Északi-tengeren. Április elején – a kiképzést követően – a Sultan Moulay Ismail korvett útnak indul Marokkóba.

A korvett maximális sebessége 28 csomó, hossza 90,7 méter, vízkiszorítása 1692 tonna, személyzete 20 fő, de szükség esetén további 60 fő is a fedélzetre vehető. A hajó tatrészét úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen könnyű helikopterek fogadására. A SIGMA-osztály fegyverzetéhez tartozik az Oto Melara cég által gyártott 76 mm-es ágyú, két 20 mm-es Vektor G12 típusú, ikercsövű ágyú (Denel), négy MM40 Block II típusú hajóelhárító rakéta (MBDA), két blokk, blokkonként négy Mistral TETRAL típusú levegő-levegő rakétával (MBDA), valamint 3A 244S Mode II/MU 90 típusú torpedó (EuroTorp), indítóállásonként két torpedó.
Indonézia haditengerészete szintén vásárolt a SIGMA-osztályú korvettekből, a típus iránt érdeklődést mutat Vietnám és Omán is. A SIGMA-osztály modulrendszerű konstrukciójának köszönhetően a korvettek mérete és kialakítása a megrendelő igényeihez igazítható.

Az első marokkói SIGMA-osztályú korvett vízrebocsátása