Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb speciális tartalékos katonai kiképzés indul Miskolcon

Szöveg: MH KIKNYP | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2021. február 2. 19:32

Huszonnyolc speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katona kezdte meg szolgálatát február első napján, Miskolcon. A 6+6 hónapos munkahelyteremtő programhoz 2020 nyara óta már több mint ezren csatlakoztak, a szolgálati forma iránt továbbra is nagy az érdeklődés.

SÖTT_bevonulás_Miskolc (5)

Katonák és lelkes fiatalok töltötték meg hétfőn a Miskolci Egyetem épületét: huszonnyolc Borsod-Abaúj-Zemplén megyei polgár jelentkezett speciális önkéntes tartalékos szolgálatra a Magyar Honvédséghez. A bevonulók megkapták egyenruhájukat, hivatalosan is megkezdődött a felkészítésük.

A sorban egy elszánt fiatal férfi várakozik, aki elmondása szerint a kihívások miatt jelentkezett katonának. Gyermekkora óta vonzza az egyenruhás szolgálat, hiszen a családjában a bátyja is a szerződéses katonai pályát választotta hivatásként. Hosszú távon gondolkodik: a hat hónap letelte után egyenruhában tervezi folytatni karrierjét.

A férfiak mellett számos hölgy is gyarapítja a várakozók sorát. Az egyik huszonkét éves lány jelenleg álláskereső. Mindig is érdekelte a katonaság és most lehetőséget látott arra, hogy betekintést nyerjen a honvédség világába; a lövészet érdekli leginkább. Véleménye szerint a hölgyek is helyt tudnak állni ezen a területen, tehát egyáltalán nem a férfiak privilégiuma már a katonaság. Nincs ugyan nagy rálátása a honvédségre, az ismerősei között sincs katona, viszont az édesapja rendőrként dolgozik.

SÖTT_bevonulás_Miskolc (4)

A Magyar Honvédség az ország egyik legnagyobb és legbiztosabb munkáltatója, amely a koronavírus-járvány elleni védekezésben akár több ezer fő foglalkoztatásában is szerepet vállal. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében korábban három alkalommal, összesen 78-an vállalták ezt a szolgálati formát. A speciális önkénter területvédelmi tartalékos szolgálat a munkahelyüket elveszítő, felnőtt korú, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező magyar állampolgároknak szól. A honvédségnél mindenki megtalálhatja a számításait, mert - a klasszikus katonai feladatok mellett - szinte valamennyi civil szakma képviselőit tudják foglalkoztatni.

Az érdeklőtők a miskolci toborzó irodában jelentkezhetnek erre a szolgálati formára, kiképzésüket pedig az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóaljának kiképzői végzik.

A felvételt nyert katonák három ciklusban teljesítij hat hónapos kiképzésüket, amely alapkiképzésből, általános lövész kiképzésből és szakkiképzésből áll. Ez idő alatt bruttó 161 ezer forintos illetményt, utazási költségtérítést, ruházati ellátást és étkezést kapnak. A foglalkozások heti 40 órás elfoglaltságot jelentenek. Amennyiben valaki a kiképzés közben úgy dönt, hogy visszatér a civil életbe, azt bármikor, megteheti, de a szerződés újabb hat hónappal meg is hosszabbítható.

A jelentkezők dönthetnek úgy is, hogy áttérnek más tartalékos szolgálati formára, vagy pályájukat szerződéses katonaként folytatják, amennyiben megfelelnek az ehhez szükséges fizikai, pszichikai és egészségügyi feltételeknek.

További információk az iranyasereg.hu oldalon találhatók.

SÖTT_bevonulás_Miskolc (7)