Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb szintre lépnek Magyarország és Azerbajdzsán védelmi kapcsolatai

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szakál Szebáld |  2023. június 7. 14:15

A Magyarország és Azerbajdzsán között januárban kiemelt stratégiai partnerségi szintre emelt kapcsolat kiváló keretet nyújt katonai-védelmi együttműködésünk megerősítéséhez is – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter június 7-én, miután tárgyalt Hasanov Zakir Asgar oglu vezérezredes, azeri nemzetvédelmi miniszterrel.

Azerbajdzsán (1)

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a két ország közötti katonai együttműködés következő lépcsője, hogy a nyár folyamán megnyílik a magyar attaséhivatal Bakuban, ami a közös munka további folyamatát fogja megkönnyíteni a katonai kooperáció, és a védelemipar terén.

Hangsúlyozta: ma Azerbajdzsán nemcsak az energetika területén játszik kiemelt szerepet Európa szempontjából, a kaukázusi térség stabilitása szintén legalább ilyen fontos szempont.

Azerbajdzsán (3)

Beszámolt arról, hogy Hasanov Zakir Asgar oglu nemzetvédelmi miniszterrel kölcsönös tapasztalatcserében állapodtak meg. A miniszter rámutatott: Azerbajdzsán komoly hadsereggel és háborús tapasztalattal rendelkezik, amelynek megismerése érdekében szakértői cserékre fog sor kerülni.

A hadsereg fejlettségéről a honvédelmi miniszter személyesen is meggyőződhetett a különleges egységek kiképzésének megtekintése alkalmával.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: a védelmi ipar a jelen biztonsági helyzetben minden ország számára kiemelten fejlesztést igénylő terület, ennek szellemében tárgyalt Madat Guliyev védelmi ipari miniszterrel a védelemipar területében rejlő együttműködési lehetőségek feltérképezéséről.

Azerbajdzsán (2)

A két ország közti kiváló sportdiplomáciai kapcsolat további szintre emeléséről Farid Gayibov ifjúsági és sportminiszterrel egyeztetett a honvédelmi miniszter.

Hangsúlyozta: a Stipendium Hungaricum sportösztöndíj-programja keretében minél több fiatal kaphat lehetőséget arra, hogy a sport értékeire alapozva megismerjék egymás országait és kultúráját.

Azerbajdzsán (4)