Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külszolgálat előtt

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2023. június 7. 10:11

Béketámogató törzstiszti célfelkészítést tartottak – május 30 és június 2. között Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképző Központban – azoknak a katonáknak, akik tartós külszolgálatot fognak teljesíteni.

DSC_0005v

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete, az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint a nemzetközi szerződések alapján betöltött külszolgálati beosztások váltásába tervezett tiszti és altiszti állomány tagjai a felkészítés során elsajátították és felfrissítették a beosztásukhoz szükséges alapvető ismereteiket.

A katonák – egyebek mellett – a NATO történetéről, feladatrendszeréről, szervezeti felépítéséről, katonai stratégiájáról és az aktuális kihívásokról szóló előadásokon vettek részt. A közel húszfős állomány tagjai ezen felül megismerkedtek az improvizált robbanóeszközök elleni védelem és a személyi kimentés-kimenekítés alapjaival, továbbá egészségügyi, valamint kiberbiztonsági ismereteket sajátítottak el. A komplex lőelőkészítő foglalkozás után a katonáknak teljesíteni kellett egy békeműveleti lőgyakorlatot, amely minden misszióba készülő katona számára alapkövetelmény. A lőgyakorlat során arra kellett törekedniük, hogy a jövőbeni feladataikat is az emberi élet kioltása nélkül oldják meg. Mindezek mellett részt vettek tálcatűzoltási gyakorlaton is, ahol valós körülmények között gyakorolták a tűzoltókészülék használatát.

A felkészítés végén Kiss Róbert ezredes, a központ parancsnoka adta át a tanfolyam elvégzését igazoló okleveleket.