Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb tanácskozások Szíriáról

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. augusztus 9. 17:10

A hónap végén újabb rendkívüli ülésen vitatja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Szíriában kialakult helyzetet. A francia kormány augusztus 8-i, szerdai bejelentése szerint az ülésre augusztus 30-án külügyminiszteri szinten kerül sor. Ebben a hónapban Franciaország tölti be a BT soros elnöki tisztjét.

Az augusztus végi rendkívüli ülés fő témája a szíriai, valamint a szomszédos országokban előállt humanitárius helyzet lesz. A francia külügyminisztérium mindezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy miközben az összecsapások egyre hevesebbé válnak a közel-keleti országban, a menekültáradat napról napra növekszik.

A tagállamok közötti nézetkülönbségek ellenére a BT nem hallgathat az ügyben – hangsúlyozta a párizsi külügyminisztérium. Az állásfoglalás arra utalt, hogy az elmúlt hetekben Oroszország és Kína vétójával több alkalommal is megakadályozta, hogy az ENSZ-ben Szíriával szemben szigorúbb fellépést sürgető – különböző szankciókat is magában foglaló – határozatot fogadjanak el.

Válságtanácskozás Teheránban

Teheránban tucatnyi ország képviselőjét várják augusztus 9-én, csütörtökön egy nemzetközi tanácskozásra, amelyen a szíriai válságból kivezető útról lesz szó. A résztvevők Ázsia, Afrika és Latin-Amerika olyan államai, amelyek befolyással bírnak a térségben és nemzetközi ügyekben – közölte szerdán az iráni külügyminisztérium.

A fő elvünk az erőszak elvetése és a nemzeti párbeszéd – mondta az Irna hírügynökség szerint Ali Akbar Szálehi külügyminiszter, de nem nevezte meg a résztvevőket. A konzultációról a miniszter csütörtök este fogja tájékoztatni a sajtót.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint „a találkozó és az augusztus 14–15-én tervezett mekkai iszlám csúcstalálkozó egyaránt jó alkalmat ad a szíriai problémák rendezésére a politikai megoldások és nem a katonai összecsapások révén. Az egész világnak segítenie kell a kormányt és az ellenzékét abban, hogy állapodjanak meg egy politikai folyamatban, amely biztosítja az összes szíriai jogait" – mondta.

Egyelőre bizonytalan, hogy mely ország vagy nemzetközi szervezet fogadta el a teheráni meghívót. Libanon és Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja már bejelentette, hogy nem képviselteti magát az értekezleten. Moszkvában jelezték, hogy várhatóan a teheráni orosz nagykövet „vesz részt" rajta.

A térségben Irán a szíriai kormány legfontosabb szövetségese. Rendszeresen azzal vádolja az Egyesült Államokat, Szaúd-Arábiát, Katart és Törökországot, hogy katonailag segíti a lázadókat, míg azok Teheránt vádolják a rezsim támogatásával.

Címkékjog