Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO CREVAL: két hét Táborfalván

Szöveg: Hodoniczki Mátyás százados |  2012. augusztus 9. 16:34

Harcászati gyakorlattal egybekötött éles lőgyakorlaton vettek részt július utolsó két hetében az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. lövészzászlóaljának századai. A felkészítés célja az volt, hogy az október elején NATO CREVAL megmérettetésre kerülő Zászlóalj Harccsoport (MH ZHCS) alegységei átessenek a szakasz- és századellenőrző foglalkozásokon.

1595939768
A 62. lövészzászlóalj törzse és első százada az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj egy szakaszával megerősítve július 20-án kezdte meg a kitelepülést a táborfalvai lő- és gyakorlótérre.
Az MH ZHCS felkészítésének keretén belül az állomány – a rendelkezésre álló idő alatt – végrehajtotta az előírt szakasz- és századszintű kötelék-lőgyakorlatokat, a megerősítő vegyivédelmi szakasz vezetésével pedig a mentesítési feladatokat is elsajátították.

Minden lövészszázad három napot töltött Táborfalván. A kiérkezést követő első napon az anyagok átadás-átvétele, valamint azok kiszállítása történt a gyakorlótérre.

A másodikon éjszakai tevékenységgel egybekötött szakaszellenőrző foglalkozásokon vettek részt a századok, az utolsó napon pedig az ellenőrző foglalkozások alatt két alkalommal lőttek éles lőgyakorlaton, míg a 3. lövészszázad katonáit egy éjszakai kötelék-lőgyakorlat során is próbára tették.
A kitelepülés ideje alatt a 62. lövészzászlóalj aknavetőszakasza, a századok aknavetői, valamint a 39. lövészzászlóalj aknavetős katonái egyéni és kötelék-tűzfeladatokat hajtottak végre a 82 és a 60 milliméteres aknavetőkkel.

1595939768
A kéthetes gyakorlatot az E-CAS (Emergency Close Air Support), azaz a vészhelyzeti közeli légi támogatás zárta az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisról érkező JAS-39 Gripen segítségével.

A kijelölt – különböző szintű – parancsnoki állomány így lehetőséget kapott az angol nyelvű légi támogatás kérésének begyakorlására.

A több mint egyórás foglalkozás során a valóságot megközelítő szituációkban próbálhatták ki magukat a résztvevők.
Az éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatok során a szakaszokat és a századokat a parancsnokaikkal együtt értékelték annak érdekében, hogy az elkövetkezendő időszakban sokkal célirányosabban folytathassák mind az alegységük, mind a saját felkészítésüket.

1595939768

 Fotó: Búz Csaba hadnagy